ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Μέσα Μαΐου η απόφαση για την επόμενη δόση προς την Ελλάδα

ΔΝΤ: Μέσα Μαΐου η απόφαση για την επόμενη δόση προς την Ελλάδα

Στα μέσα Μαΐου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, ο οποίος τόνισε ότι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς, όταν ερωτήθηκε για το πότε θα γίνουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την Ελλάδα, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ράις καλωσόρισε την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα, μετά και την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 από την Eurostat, ενώ υπογράμμισε την πρόσφατη έξοδο της χώρας στις αγορές.

Κατά την επικείμενη συνεδρίαση αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

«Καλοδεχούμενο και σημαντικό ορόσημο», χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ την επιβεβαίωση του πλεονάσματος για το 2013, όσον αφορά, όπως είπε, την πρόοδο και την ανάκαμψη της Ελλάδας, ενώ έκανε μνεία στην πρόσφατη επιστροφή της χώρας στις αγορές, προσθέτοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «σημαντικές προκλήσεις».

Σε ερώτηση για την αναφορά του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ο κ. Ράις υποστήριξε ότι βρίσκεται σε «υψηλά επίπεδα» και ότι τα σχετικά δεδομένα δεν έχουν αλλάξει.

Στη συνέχεια, επανέλαβε τη «δέσμευση» των Ευρωπαίων εταίρων για μείωση του χρέους της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι αν η χώρα παραμείνει συνεπής με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, οι Ευρωπαίοι έχουν δηλώσει ότι θα είναι σε ετοιμότητα.

Σε άλλη ερώτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και αν θα υπάρξει «νέα καθυστέρηση» σ' αυτό το ζήτημα, ο κ. Ράις υποστήριξε ότι «προχωρούμε (όλα τα μέρη) με ένα συντεταγμένο τρόπο».

Τέλος, επανέλαβε ότι συμφωνήθηκε να γίνει η συζήτηση για το χρέος στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 και παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υποστηριχθεί σε διεθνές επίπεδο η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της Ελλάδας.

Επίσης, υπογράμμισε ότι κατά την επόμενη, έκτη αξιολόγηση θα προσδιοριστεί η «πρόσθετη χρηματοδότηση», μέχρι τις αρχές του 2016.

Διαβάστε επίσης:

Euro Working Group: Τι περιλαμβάνει το νέο πρότυπο για την Ελλάδα

Ρoή Ειδήσεων