ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΒ: Υπέρ της απλοποίησης αδειοδότησης των επιχειρήσεων

ΣΕΒ: Υπέρ της απλοποίησης αδειοδότησης των επιχειρήσεων

Η διαμόρφωση του νόμου -πλαισίου για την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων σηματοδοτεί το πρώτο βήμα μιας σημαντικότατης μεταρρύθμισης, την οποία ο επιχειρηματικός κόσμος αναμένει με μεγάλες προσδοκίες, αναφέρει ο ΣΕΒ σε αποψινή ανακοίνωση αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις αδειοδοτήσεις που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Τονίζει παράλληλα την ανάγκη «όσοι πιστεύουμε ότι πρέπει να φτιαχτεί ένα πλαίσιο λειτουργίας που να είναι φιλικό στις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις, να υποστηρίξουμε την προσπάθεια της πολιτείας σε αυτό και σε όλα τα επόμενα βήματα της μεταρρύθμισης, με εποικοδομητικές προτάσεις και εμπλουτισμό των σχεδίων που ετοιμάζει η κυβέρνηση, όπου χρειάζεται».

Ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι η γραφειοκρατία γύρω από τα δαιδαλώδη αδειοδοτικά καθεστώτα είναι το πρώτο από τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, όπως έδειξαν οι έρευνες και οι μελέτες που έχουμε διενεργήσει και προξενεί αβεβαιότητα, υπερβολικές καθυστερήσεις, διοικητικό βάρος, κόστος, αδιαφάνεια και σημαντικότατες εστίες διαφθοράς. Θύματα είναι μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, λειτουργούσες μονάδες και υποψήφιοι νέοι επιχειρηματίες, ξένοι και έλληνες επενδυτές.

«Η ανατροπή ενός πλαισίου αδειοδοτήσεων που γιγαντώθηκε στην διάρκεια πολλών δεκαετιών, ασφαλώς δεν είναι εύκολη υπόθεση, καταλήγει ο Σύνδεσμος. Το φθινόπωρο του 2013 όταν ο κ. Χατζηδάκης δημοσιοποίησε τον Οδικό Χάρτη για την όλη προσπάθεια, φαινόταν ότι ο νόμος-πλαίσιο αποτελεί το πρώτο από πολλά βήματα. Έχουμε συνείδηση ότι τα επόμενα βήματα θα είναι και τα πλέον κοπιώδη και χρονοβόρα, γι αυτό ο ΣΕΒ έχει ήδη δεσμευτεί να προσφέρει όλες τις δυνάμεις του για να πετύχει αυτή η μεταρρύθμιση».