ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρω-σκαμπίλι για Ασωπό - χωματερές

Ευρω-σκαμπίλι για Ασωπό - χωματερές
Ξανά στο σκαμνί του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα καθίσει η Ελλάδα με απόφαση της Κομισιόν για το θέμα της ρύπανσης...

Ξανά στο σκαμνί του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα καθίσει η Ελλάδα με απόφαση της Κομισιόν για το θέμα της ρύπανσης του Ασωπού, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος προστίμου για το ελληνικό δημόσιο αν δεν εφαρμοστεί σχετική δικαστική απόφαση και για τις χωματερές.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Χουντή ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Ποτότσνικ απάντησε πως , «όσον αφορά στην ποιότητα των υδάτων του ποταμού Ασωπού και των υπόγειων υδάτων στα Οινόφυτα, υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων, συμπεριλαμβανομένου του χρωμίου καθιστούν υποχρεωτική τη λήψη των αναγκαίων διορθωτικών μέτρων στο πλαίσιο των σχεδίων και των προγραμμάτων βάσει της οδηγίας πλαισίου για το νερό. Η Ελλάδα δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να θεσπίσει τα αναγκαία σχέδια και προγράμματα για την επίτευξη της καλής κατάστασης όλων των υδάτων, ούτε τα έχει κοινοποιήσει στην Επιτροπή όπως προβλεπόταν μέχρι τις 22.3.2010».

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη χώρα μας να υλοποιήσει την καταδικαστική σε βάρος της απόφαση από το 2005 του Ευρωδικαστηρίου για τα ανεπαρκή μέτρα παύσης της λειτουργίας όλων των παράνομων χωματερών και την αποκατάστασή τους.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος του 2008, έπρεπε να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και να έχουν αποκατασταθεί όλες οι παράνομες χωματερές. Τον Απρίλιο του 2009, εστάλη στην Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή, αλλά μέχρι σήμερα εξακολουθούν να λειτουργούν περίπου 316 παράνομες χωματερές και 429 βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία αποκατάστασης.