ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οριακή υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της ΕΕ τον Μάιο

Οριακή υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της ΕΕ τον Μάιο

Ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας της Ευρωζώνης υποχώρησε οριακά τον Μάιο, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία έρευνας της εταιρείας Markit, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών PMI - που αντανακλά την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα υπηρεσιών - διαμορφώθηκε στις 53,9 μονάδες από 54 τον Απρίλιο. Ο δείκτης PMI του τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε στις 53,5 μονάδες από 53,1 τον Απρίλιο, ενώ ο δείκτης PMI του μεταποιητικού τομέα υποχώρησε στις 52,5 από 53,4 μονάδες.

Σύμφωνα με την Markit, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης μπορεί να επιταχυνθεί στο 0,5% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους (σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο), που θα ήταν ο υψηλότερος από τις αρχές του 2011. «Μία μικρή μείωση του ρυθμού ανάπτυξης διαφάνηκε τον Μάιο, αλλά δεν αλλάζει την εικόνα μίας περιοχής που απολαμβάνει τις καλύτερες επιδόσεις της τελευταίας τριετίας», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit κ. Κρις Γουίλιαμσον.

Σημειώνεται ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2014, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 0,2% (σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat), πολύ χαμηλότερος από το 0,4% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,8%, ενώ η γαλλική έμεινε στάσιμη και η ιταλική και η ολλανδική συρρικνώθηκαν.

Η ανομοιόμορφη εικόνα της ανάκαμψης στην Ευρωζώνης αναδεικνύεται και από τα στοιχεία της Markit, καθώς δείχνουν συρρίκνωση τόσο του μεταποιητικού τομέα όσο και του τομέα των υπηρεσιών της Γαλλίας τον Μάιο, ενώ ο σύνθετος δείκτης PMI της Γερμανίας διαμορφώθηκε κοντά στο υψηλότερο επίπεδο τριών ετών (56,1 μονάδες).

«Η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας είναι η Γαλλία, που δείχνει ότι ανταποκρίνεται στον χαρακτηρισμό της ως του ασθενούς της Ευρώπης, ενώ η Γερμανία συνεχίζει να έχει ισχυρή ανάπτυξη και το υπόλοιπο της Ευρωζώνης σημειώνει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από τα μέσα του 2007», τόνισε ο κ. Γουίλιαμσον.

Διαβάστε επίσης

Έλλειμμα 1,05 δισ. εμφάνισε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών