ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώση του μεταποιητικού τομέα στην Ευρωζώνη

Πτώση του μεταποιητικού τομέα στην Ευρωζώνη

Επιβράδυνση σημείωσε ο μεταποιητικός τομέας στην ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής εταιρείας Markit.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης υπεύθυνων αγορών PMI, τον Μάιο, διαμορφώθηκε στις 52,2 μονάδες από 53,4 μονάδες τον Απρίλιο, καταγράφοντας τη χαμηλότερη επίδοση του τελευταίου εξαμήνου, αλλά παρέμεινε συνεπής με μία σταθερή βελτίωση των όρων λειτουργίας του.

Σε όλες τις χώρες που καλύπτονται από την έρευνα της Markit, ο δείκτης παρέμεινε πάνω από το όριο των 50 μονάδων που υποδηλώνει ανάπτυξη, με εξαίρεση τη Γαλλία, όπου καταγράφηκε συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα. Επιτάχυνση του ρυθμού ανάκαμψης κατέγραψαν μόνο η Ολλανδία και η Ισπανία.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit κ. Κρις Γουίλιαμσον δήλωσε ότι «η μείωση του δείκτη PMI τον Μάιο θα ενισχύσει αναμφίβολα την πίεση στους υπεύθυνους για την πολιτική να προσφέρουν νέα και σημαντική ώθηση στην οικονομία της Ευρωζώνης και να αποφύγουν τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το επιχείρημα αυτό δεν είναι ξεκάθαρο, καθώς «η μεταποίηση αναπτύσσεται, παρά τη μείωση του δείκτη, με έναν τριμηνιαίο ρυθμό σχεδόν 0,5% τον Μάιο» και εκτιμάται επίσης ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ κατά 0,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2014.

Διαβάστε επίσης

Ενεργειακές επενδύσεις 7 δισ. εντάσσονται στο fasttrack