ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

100 εκατ. ευρώ για τους νέους αγρότες

100 εκατ. ευρώ για τους νέους αγρότες

Ιδιαίτερα ευνοϊκό καθεστώς για τους νέους αγρότες με ετήσιο πριμ 100 εκ. ευρώ μέχρι το 2020 προβλέπει -μεταξύ άλλων- ο εθνικός φάκελος για τις άμεσες ενισχύσεις των Ελλήνων αγροτών, ο οποίος προωθεί τη διαίρεση της χώρας σε τρεις ζώνες (βοσκότοποι, εκτάσεις πολυετών και ετήσιων καλλιεργειών) με αναπροσαρμογές στις αξίες των ατομικών δικαιωμάτων.

Όπως προβλέπεται, οι νέοι αγρότες έως 40 ετών θα λαμβάνουν αυξημένο τσεκ κατά 25% σε σχέση με τους υπόλοιπους αγρότες που υπολογίζεται σε 50 εκ. ευρώ τον χρόνο, ενώ θα μπει ανώτατο πλαφόν στις επιδοτήσεις και αναδιανεμητικό πριμ της τάξης των 50 εκ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2020 για όσους νέους θέλουν να εισέλθουν στον πρωτογενή τομέα, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος.

Παράλληλα, μπαίνει φραγμός στις ενισχύσεις των μεγάλων εκμεταλλεύσεων με ανώτατο πλαφόν τις 150.000 ευρώ. Τα ποσά που θα προκύψουν από την περικοπή αυτή, θα αναδιανεμηθούν στους νεοεισερχόμενους στον αγροτικό τομέα.

Το νέο εθνικό σχέδιο για τις άμεσες ενισχύσεις:

Η χώρα θα διαιρεθεί σε 3 περιφέρειες (Βοσκότοπους. γεωργικές εκτάσεις πολυετών καλλιεργειών, γεωργικές εκτάσεις ετήσιων καλλιεργειών).

Εθνικό απόθεμα δικαιωμάτων

Ο ορισμός του ενεργού αγρότη

Κίνητρα για παραγωγή ψυχανθών

Μπαίνει ανώτατο όριο στις ενισχύσεις

Σύγκλιση των ενισχύσεων σε ενιαία τιμή

Έξτρα μπόνους για «πράσινες» καλλιέργειες

Προϋπόθεση για εξαίρεση από το πρόστιμο

Κίνητρα στους νέους γεωργούς

Ενίσχυση σε ειδικές περιοχές

Διαβάστε επίσης: Σωρηδόν τα «ραβασάκια του ΟΑΕΕ»- Έρχονται πλειστηριασμοί και κατασχέσεις