ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DW: O Στουρνάρας καθησύχασε τον Σόιμπλε πως η πολιτική θα μείνει ίδια...

DW: O Στουρνάρας καθησύχασε τον Σόιμπλε πως η πολιτική θα μείνει ίδια...

Η ελληνική πολιτική παραμένει η ίδια επισημάνθηκε στο Βερολίνο, κατά την χθεσινή επίσκεψη του Γιάννη Σουρνάρα που έλαβε και εύσημα για την πορεία του μεταρρυθμιστικού έργου στην Ελλάδα... με επιφυλάξεις.

Αφορμή της επίσκεψης του Γιάννη Στουρνάρα στο Βερολίνο ήταν μια προ καιρού προγραμματισμένη πολιτιστική βραδιά στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αφιερωμένη στην Ελλάδα. Τελικά όμως, το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης επικεντρώθηκε, όχι τόσο στην πολιτιστική εκδήλωση, αλλά στη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Έλληνας υπουργός με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

xarvou

Αλλαγή υπουργού, όχι πολιτικής

Η πρώτη διαπίστωση από τη συνέντευξη τύπου είναι, ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση στην προσφορά του πρώην ομολόγου του στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη:

«Γι αυτό το λόγο χαίρομαι ιδιαίτερα που μπορώ να τον ευχαριστήσω σήμερα προσωπικά όχι μόνο για τη συνεργασία μας, αλλά και για τις μεγάλες επιτυχίες που πετύχαμε όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο για την Ελλάδα άλλα για την Ευρώπη, και κατά αυτό τον τρόπο για τη Γερμανία».

Μια δεύτερη διαπίστωση, και ίσως εδώ να έγκειται ο ουσιαστικός λόγος της επίσκεψης Στουρνάρα, είναι η εμφανής ανακούφιση του κ. Σοίμπλε, μετά από τις διαβεβαιώσεις τόσο του έλληνα πρωθυπουργού στην Αθήνα όσο και του κ. Στουρνάρα στο Βερολίνο, ότι η αλλαγή στη θέση του υπουργού Οικονομικών δεν συνεπάγεται αλλαγή πολιτικής.

Άλλωστε, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας χάρη σε αυτή την πολιτική έχουν εξαλειφθεί οι αιτίες δημιουργίας χρέους, έχει επιτευχθεί πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα, πλεόνασμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και μετά από καιρό οικονομική ανάπτυξη.

Εκφράζοντας και την πρόθεση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τόνισε ότι αυτά τα επιτεύγματα θα διαφυλαχθούν «ως κόρη οφθαλμού».

Παράλληλα όμως ο Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι ναι μεν το μεταρρυθμιστικό έργο θα συνεχιστεί, ωστόσο το πλαίσιο δεν θα είναι πλέον τόσο στενό όσο μέχρι πρότινος:

«Βεβαίως ορισμένες διορθώσεις στην οικονομική πολιτική είναι αναμενόμενο να γίνουν. Διότι μέχρι τώρα πήραμε μέτρα κάτω από ασφυκτικές συνθήκες χρηματοδοτικών περιορισμών. Τώρα φαίνεται τουλάχιστον, από ότι φάνηκε την προηγούμενη χρονιά, τα δημοσιονομικά πήγαν αρκετά καλύτερα από ότι περιμέναμε. Και φέτος για το πρώτο τετράμηνο φαίνεται πως οδεύουμε στην ίδια κατεύθυνση».

euro oraia

Όλα είναι δρόμος

Μια τρίτη διαπίστωση από τη συνάντηση Σόιμπλε-Στουρνάρα είναι ότι ενώ το Βερολίνο εκφράζεται δημόσια με ικανοποίηση για την μέχρι τώρα πορεία του μεταρρυθμιστικού έργου στην Ελλάδα, διατηρεί συγχρόνως επιφυλάξεις. Αυτό φάνηκε και από την απάντηση που έδωσε ο Β. Σόιμπλε σε ερώτηση της Deutsche Welle εάν παραμένει ανοιχτό το θέμα της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, όπως άφησε να εννοηθεί σε συνέντευξη του στο περιοδικό FOCUS:

«Το έχω πει σε κάθε ευκαιρία στη Γερμανία ότι θα πρέπει να επιδείξουμε σεβασμό για όσα έχει πετύχει η Ελλάδα. Και αν η Ελλάδα ακολουθήσει αυτό το δρόμο δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία».

Με άλλα λόγια: η Γερμανία ναι μεν αναγνωρίζει στη χώρα πρόοδο, παράλληλα όμως διατηρεί επιφυλάξεις για το εάν θα συνεχίζονταν το μεταρρυθμιστικό έργο με τους απαιτούμενους ρυθμούς χωρίς έξωθεν πίεση.
Πάντως, σε ένα σημείο ο κ. Σόιμπλε ήταν απόλυτα σαφής. Απαντώντας σε ερώτηση της Deutsche Welle για την πιθανότητα ενός τρίτου πακέτου υπενθύμισε την απόφαση του Eurogroup βάση της οποίας προϋπόθεση μιας νέας βοήθειας προς την Ελλάδα είναι η υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων και πρωτογενές πλεόνασμα. Για πρώτη φορά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προέβη με τόσο κατηγορηματικό τρόπο στη διαπίστωση ότι: «Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

greece akropolis2

Η Ελλάδα έχει τρόπους να καλύψει αυτό το κενό

Ενώ χαρακτήρισε ως «θετική» τη δήλωση Σόιμπλε, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι μάλλον δεν θα υπάρξει ανάγκη νέου πακέτου βοήθειας: «Εάν δείτε τη χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ, αναφέρει ότι καλύπτονται πλήρως όλες οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι τα μέσα του 2015. Από το 2015 μέχρι το τέλος του προγράμματος υπάρχει ένα μικρό χρηματοδοτικό κενό. Η Ελλάδα έχει τρόπους να καλύψει αυτό το κενό. Αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς».

Μετά τη συνέντευξη τύπου, στην πολιτιστική εκδήλωση παρουσία περίπου 500 ατόμων, ακολούθησε συζήτηση με τους δύο πολιτικούς κυρίως για τις προσωπικές τους προτιμήσεις στη μουσική. Όπως εκμυστηρεύτηκε ο Γιάννης Στουρνάρας ακούει κλασσική μουσική για να ησυχάσει και να εργαστεί, λαϊκά με τους φίλους και ροκ για να διασκεδάσει. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν η Ελένη Καραΐνδρου, ο Σωκράτης Σινόπουλος και η Σαββίνα Γιαννάτου που ξεκίνησε το ρεπερτόριο της με το παραδοσιακό τραγούδι «Τζιβαέρι».

Διαβάστε επίσης

DW: Συνάντηση Στουρνάρα-Σόιμπλε στο Βερολίνο