ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WSJ: Που είναι η «συγγνώμη» του ΔΝΤ στην Ελλάδα;

WSJ: Που είναι η «συγγνώμη» του ΔΝΤ στην Ελλάδα;

Στα λανθασμένες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με την κρίση στην Ελλάδα, με συνέπειες για τη χώρα, αναφέρεται σε εκτενές άρθρο της η WallStreetJournal υποστηρίζοντας μάλιστα πως το Ταμείο οφείλει μια συγγνώμη στην Ελλάδα.

«Την προηγούμενη εβδομάδα η ChristineLagarde ζήτησε συγγνώμη από τη Μ. Βρετανία. Τι κρίμα που η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν επέδειξε την ίδια αβροφροσύνη προς την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα», αναφέρει με νόημα στο άρθρο του με τίτλο «Που είναι η συγγνώμη του ΔΝΤ στην Ελλάδα», ο SimonNixon.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, καμία ζημιά δεν προκλήθηκε από την προειδοποίηση του ΔΝΤ τον προηγούμενο χρόνο πως η βρετανική κυβέρνηση «παίζει με την φωτιά» με την στρατηγική λιτότητας, καθώς αποδείχθηκε ότι η Μ. Βρετανία βίωνε ήδη μια εντυπωσιακή ανάκαμψη.

Αντίθετα, υπογραμμίζει ότι τα λάθη του Ταμείου στην περίπτωση της Ελλάδας πέρυσι, είχαν «πραγματικές συνέπειες».

Η άρνηση του ΔΝΤ αν πιστέψει πως η Ελλάδα μπορούσε να πετύχει πρωτογενές πλεόναμσα το 2013 οδήγησαν σε επτάμηνη καθυστέρηση στην εκταμίευση κρίσιμων δόσεων, γεγονός που με τη σειρά του καθυστέρησε την επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων και κατ’ επέκταση την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της πρόσβασης στη χρηματοδότηση.

Εάν η Αθήνα είχε υποκύψει στις πιέσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα προκειμένου για να καλύψει το «φανταστικό» έλλειμμα, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Ελλάδα θα βυθιζόταν στον έβδομο διαδοχικό χρόνο ύφεσης, παρατηρεί ο αρθρογράφος, ενώ προσθέτει: όπως αποδείχθηκε, η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% το προηγούμενο έτος και βρίσκεται σε τροχιά για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% φέτος.

Ακόμη και αν το ΔΝΤ δεν μπορεί να εκστομίσει τη λέξη «συγγνώμη», στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα καταγράφονται «αρκετά σημάδια μεταμέλειας», αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα και εξηγεί «η έκθεση μιλά για σημαντική πρόοδο στην εξισορρόπηση της οικονομίας και αναγνωρίζει πως η μετατροπή της πιο αδύναμης δημοσιονομικής θέσης στην ευρωζώνη στην ισχυρότερη σε 4 μόλις χρόνια συνιστά ένα εξαιρετικό επίτευγμα σε διεθνές επίπεδο».

Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, «Η αναγνώριση της προόδου της Ελλάδας είναι δικαιολογημένη, καθώς δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να μεταμορφώσει την Ελλάδα σε μια μοντέρνα οικονομία».

Διαβάστε επίσης:

Νέες απολύσεις στο Δημόσιο απαιτεί ο Πολ Τόμσεν