ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Η χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι μέγιστο σφάλμα

Σόιμπλε: Η χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι μέγιστο σφάλμα

Η άμβλυνση των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας του συμφώνου σταθερότητας και η δημιουργία νέων χρεών θα είναι για τις ευρωπαϊκές χώρες "το μεγαλύτερο σφάλμα που μπορεί να γίνει", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Inforadio.

"Τηρείστε τους κανόνες που έχουμε αποφασίσει μαζί, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο", δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών απευθυνόμενος στους ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας, ορισμένοι από τους οποίους, με επικεφαλής τη Γαλλία και την Ιταλία, επιδιώκουν την χαλάρωση των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας για να δοθεί περιθώριο για την ενίσχυση των επενδύσεων και τη στήριξη της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία προσβλέπει σε εξισορροπημένο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό το επόμενο έτος, για πρώτη φορά εδώ και 45 χρόνια, δείχνει ότι ο συνδυασμός δημοσιονομικής πειθαρχίας και οικονομικής ανάπτυξης "έχει αποτέλεσμα, ότι είναι εφικτός".

Η συζήτηση για τις κατευθύνσεις της δημοσιονομικής πολιτικής των ευρωπαϊκών χωρών έχει αναζωπυρωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον διορισμό νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, ο σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στη Γαλλία ότι "πρέπει να δοθεί χρόνος στις χώρες που είναι αποφασισμένες να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις".

Σε απάντηση, η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ έσπευσε να δηλώσει ότι "δεν υπάρχει ανάγκη τροποποίησης του συμφώνου σταθερότητας".

Αυτό που δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ στη Γαλλία "είναι βεβαίως ενδιαφέρον, αλλά το ευρωπαϊκό συμβούλιο συνέρχεται την Πέμπτη και τότε θα ληφθούν οι αποφάσεις", είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στο τέλος της εβδομάδας στις Βρυξέλλες.