ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βάιντμαν: Μοιραία για την ευρωζώνη η χαλάρωση στα μέτρα λιτότητας

Βάιντμαν: Μοιραία για την ευρωζώνη η χαλάρωση στα μέτρα λιτότητας

«Μοιραίο» χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο να συγκαλυφθεί «με τεχνάσματα» το βάρος του χρέους και να ξεχαστούν τα μαθήματα που άντλησε η Ευρώπη από την κρίση ο ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν, και παράλληλα προειδποιεί πως υπάρχει κίνδυνος έντονων αναταραχών στην Ευρωζώνη, εάν αμφισβήτηθεί και πάλι η βιωσιμότητα των δημοσιονομικών.

Δεν επιτρέπεται «καμία χαλάρωση, αντιθέτως χρειάζεται πολύ περισσότερο η ενίσχυση των δημοσιονομικών κανόνων», επισημαίνει ο επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Γερμανίας σε άρθρο του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Ταυτόχρονα, επικρίνει το σχέδιο συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης της γερμανικής κυβέρνησης, το οποίο, όπως τονίζει, «δεν αποτελεί ευρωπαϊκό πρότυπο».

Ο Βάιντμαν επικρίνει κυρίως την Γαλλία, από όπου αναφέρει ότι προέρχονται οι πιο ισχυρές φωνές υπέρ της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας και υπενθυμίζει ότι η Ευρώπη αναγκάστηκε να διαθέσει μερικά δισεκατομμύρια ευρώ για την διάσωση ορισμένων χωρών, ενώ η νομισματική πολιτική έχει εν μέρει φθάσει στο όριο της εντολής της.

«Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε: δεν μπορεί κανείς να οικοδομήσει βιώσιμη ανάπτυξη πάνω σε ένα βουνό ιδιωτικού ή δημόσιου χρέους», σημειώνει ο Γενς Βάιντμαν στο άρθρο του και ζητά να προστατευθούν οι δημοσιονομικοί κανόνες από τις πολιτικές παρεμβάσεις.

Διαβάστε επίσης:

Σόιμπλε: Η χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι μέγιστο σφάλμα