Φορολογικές δηλώσεις 2014: Βαριά πρόστιμα για όσους δεν πρόλαβαν!

Newsroom Newsroom

Φορολογικές δηλώσεις 2014: Βαριά πρόστιμα για όσους δεν πρόλαβαν!

Σήμερα λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των δηλώσεων – Δείτε τις ποινές για τους εκπρόθεσμους.

Όποιος πρόλαβε, πρόλαβε... Τώρα αρχίζουν τα πρόστιμα και όπως φαίνεται θα είναι τσουχτερά. Ο λόγος για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων που λήγει σήμερα κι όπως προκύπτει από τις διαρροές του υπουργείου Οικονομικών δεν πρόκειται να δοθεί καμία επιπλέον παράταση για όσους δεν κατέθεσαν τις δηλώσεις.

Τα πρόστιμα θα είναι βαριά και αφορούν την απώλεια της μείωσης φόρου και της έκπτωσης των αποδείξεων.

Μάλιστα, εάν από την εκπρόθεσμη δήλωση προκύπτει ποσό φόρου προς πληρωμή, το ποσό αυτό θα πρέπει να καταβληθεί με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης.

Μέχρι την Παρασκευή το βράδυ είχαν υποβληθεί 5.450.000 δηλώσεις σε σύνολο περίπου 5.700.000 δηλώσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, εκτιμάται ότι το Σαββατοκύριακο υποβλήθηκαν άλλες 100.000 φορολογικές δηλώσεις μέσω του TAXIS net και σήμερα τελευταία μέρα της προθεσμίας θα ολοκληρωθεί η κανονικά η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.

Oι φορολογικές ποινές για την εκπρόθεσμη δήλωση είναι οι εξής:

Χάνετε τη μείωση φόρου

Θα χάσετε το δικαίωμα μείωσης του φόρου που αναλογεί στο συνολικό εισόδημά σας, κατά ποσοστό 10% συγκεκριμένων προσωπικών δαπανών που τυχόν δηλώσατε ότι πραγματοποιήσατε το 2012.

Δηλαδή δεν θα αναγνωριστεί για έκπτωση από το φόρο εισοδήματος ποσοστό 10% των ετησίων δαπανών σας για ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων και μαθημάτων, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και δωρεές χρηματικών ποσών.

Ορισμένες από τις εκπτώσεις αυτές βεβαίως δεν χορηγούνται πλέον στο ακέραιο καθώς προβλέπονται πολύ χαμηλά πλαφόν στα ποσά που μπορούν να αφαιρεθούν από τον φόρο. Για παράδειγμα η έκπτωση του 10% των ενοικίων περιορίζεται πλέον μέχρι του ποσού των 100 ευρώ.

Η έκπτωση φόρου λόγω των ασφαλίστρων ζωής δεν μπορεί να υπερβεί τα 120 ευρώ για κάθε φορολογούμενο. Η μείωση φόρου λόγω καταβολής διδάκτρων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 100 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας του φορολογούμενου, για το οποίο καταβλήθηκαν τα δίδακτρα.

Ορισμένες άλλες όμως, όπως τα έξοδα για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη και η δαπάνη για την καταβολή διατροφής στη σύζυγο ή στον σύζυγο έχουν πολύ υψηλά ανώτατα όρια, τα οποία ανέρχονται σε 3.000 ευρώ και 1.500 ευρώ αντίστοιχα. Συνεπώς, η συνολική μείωση φόρου που μπορεί να προκύψει από την αναγνώριση των δαπανών αυτών δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη και η απώλεια όλων αυτών των μειώσεων φόρου λόγω της υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης μπορεί να σας κοστίσει πανάκριβα, δηλαδή μπορεί να έχει ως συνέπεια να πληρώσετε επιπλέον φόρους πολλών εκατοντάδων ή ακόμη και χιλιάδων ευρώ.

Χάνετε και την έκπτωση των αποδείξεων

Δεν θα αναγνωριστούν οι αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών που μαζέψατε το 2012, δηλαδή η αξία τους (την οποία αναγράψατε στον κωδικό 049 του πίνακα 7 της δήλωσης) δεν θα υπολογιστεί ως καλύπτουσα το 25% του ετησίου εισοδήματός σας! Αυτό θα έχει ως συνέπεια να επιβαρυνθείτε με επιπλέον φόρο 10% επί του 25% του ετησίου εισοδήματός σας, δηλαδή με πρόσθετο φόρο 2,5% επί του εισοδήματός σας.

Προσαύξηση 1% για κάθε μήνα

Εάν από την εκπρόθεσμη δήλωση προκύπτει ποσό φόρου προς πληρωμή, το ποσό αυτό θα πρέπει να καταβληθεί με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης.

Εάν πάντως από την εκπρόθεσμη δήλωση δεν προκύπτει φόρος ή προκύπτει επιστροφή φόρου (παρά τις πρόσθετες επιβαρύνσεις λόγω απώλειας των δικαιωμάτων έκπτωσης δαπανών και αναγνώρισης των αποδείξεων), τότε προβλέπεται η επιβολή ενός αυτοτελούς προστίμου, από 117 έως 1.170 ευρώ.

Συνήθως, σε τέτοιες λίγες περιπτώσεις, βεβαιώνεται το ελάχιστο πρόστιμο των 117 ευρώ, το οποίο στη συνέχεια, με τον «συμβιβασμό» που επέρχεται με την Εφορία, πέφτει στο 1/3 δηλαδή περιορίζεται στα 39 ευρώ.

Η παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων επηρέασε τις προθεσμίες υποβολής και άλλων δηλώσεων:

- Των εμπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων Ε1 (για διορθώσεις χωρίς πρόστιμα)

- Των τροποποιητικών δηλώσεων για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διορθώσεις χωρίς πρόστιμα στις δηλώσεις και στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

- Των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες). Για φέτος θα υπάρχει περιθώριο να υποβάλουν το πόθεν έσχες έως και τρεις μήνες μετά τη λήξη της περιόδου υποβολής των δηλώσεων Ε1.

Διαβάστε επίσης:

Τι φόρους θα πληρώσουμε μέσα στους επόμενους έξι μήνες

Πού "κόλλησε" η έκπτωση 50% στα αυθαίρετα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved