ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Δείτε τα πρόστιμα για όσους είναι εκπρόθεσμοι

Φορολογικές δηλώσεις: Δείτε τα πρόστιμα για όσους είναι εκπρόθεσμοι

Διαβάστε αναλυτικά τι θα πληρώσετε όσοι δεν έχετε υποβάλλει τις δηλώσεις στην ώρα τους – Τι προβλέπει η εγκύκλιος της κυρίας Σαββαϊδου

Διευκρινήσεις σχετικά με τον υπολογισμό των προστίμων εκπρόθεσμης φορολογικής δήλωσης των φυσικών προσώπων, οικονομικού έτους 2014 δίνει με εγκύκλιο της η Γενική Γραμματέας Δημόσιων Εσόδων κ. Αικατερίνη Σαββαϊδου

Η εγκύκλιος αναφέρει ότι στις φορολογικές δηλώσεις 2014 εφαρμόζονται οι πρόσθετοι φόροι του άρθ. 1 και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής σε πιστωτική ή μηδενική δήλωση του άρθ. 4 του ν. 2523/1997.

Περαιτέρω, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 2 του ν. 2523/1997, σε περίπτωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης, ο πρόσθετος φόρος υπολογίζεται από την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία κατά την οποία έληξε η κατά νόμο προθεσμία υποβολής της δήλωσης.

Συνεπώς, οι διευκρινίσεις που δόθηκαν με την ΠΟΛ. 1317/1997 ερμηνευτική εγκύκλιο, ισχύουν και για τις φορολογικές δηλώσεις οικονομικού έτους 2014 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν κατά τη χρήση 2013), σύμφωνα με την οποία ως κατά τον νόμο προθεσμία θεωρείται και η μετά από παράταση προθεσμία, εφόσον η παράταση δόθηκε με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών που εκδόθηκε με βάση εξουσιοδοτική διάταξη νόμου.

Επομένως για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις οικονομικού έτους 2014 που θα υποβληθούν μετά την 14/7/2014, θα επιβληθεί:

α. πρόσθετος φόρος ένα τοις εκατό (1%) επί του οφειλόμενου με τη δήλωση φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης, με αφετηρία υπολογισμού την 15η Ιουλίου 2014.

β. για τις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται η επιβολή πρόσθετου φόρου ή δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 4 παρ. 1 εδάφιο 1 του ν. 2523/97, με τον περιορισμό το καταβλητέο σε κάθε μία περίπτωση ποσό, να μην ξεπερνά τα εκατό (100) ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Τaxheaven: Θα ανοίξει η εφαρμογή;

«Να μείνει ανοιχτό το Taxisnet μέχρι τέλος της εβδομάδας»

Φορολογικές δηλώσεις: Προβλήματα με το taxis - Καμία επιπλέον παράταση