ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

SZ: Στα 12,6 δισ. το δημοσιονομικό κενό στην Ελλάδα

SZ: Στα 12,6 δισ. το δημοσιονομικό κενό στην Ελλάδα

Τα 12,5 δισ. ευρώ θα αγγίζει το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2015, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα «Stuttgarter Zeitung», σε άρθρο γνώμης το οποίο φιλοξενεί.

Σύμφωνα με αυτό «η κυβέρνηση της Αθήνας υπό τον Αντώνη Σαμαρά αντιτάσσεται, ωστόσο, σε χρηματική βοήθεια. Φοβάται νέα μέτρα λιτότητας», ενώ υποστηρίζεται ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε δυσκολότερη κατάσταση από όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση.

Στο άρθρο τονίζονται πάντως, οι εντυπωσιακές επιτυχίες στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Η «Stuttgarter Zeitung» σημειώνει ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές αναγνωρίζουν το πρόγραμμα εξοικονόμησης.

«Δεν μπορεί κανείς, ωστόσο, να μιλήσει ακόμη για βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση. Το ΔΝΤ προβλέπει νέο δημοσιονομικό κενό ύψους 12,6 δισ. ευρώ για το 2015», συνεχίζει το δημοσίευμα και υπενθυμίζει ότι και κατά την επικύρωση του δεύτερου πακέτου στήριξης ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε κάνει λόγο για το ενδεχόμενο να μην ήταν εκείνη η τελευταία φορά που η Γερμανία θα ασχολείτο με το θέμα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Τώρα διαβεβαιώνει ο κ. Σόιμπλε ότι, εάν είναι αναγκαίο, θα δοθεί νέα βοήθεια», αλλά ένα τρίτο πακέτο θα ήταν πολύ μικρότερο από τα δύο προηγούμενα, ενώ «γίνεται λόγος για περίπου δέκα δισ. ευρώ». Διευκρινίζεται, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς διακηρύσσει εδώ και εβδομάδες με κάθε ευκαιρία ότι «δεν χρειαζόμαστε νέα δανειακή βοήθεια».

«Ο κ. Σαμαράς ελπίζει ότι θα μπορέσει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό με ίδια μέσα», συνεχίζει ο αρθρογράφος και αναφέρει ότι ελληνικοί κυβερνητικοί κύκλοι υπολογίζουν ότι ως το μέσον του 2015 θα μπορούσαν να αντληθούν από τις αγορές περί τα έξι έως οκτώ δισ. ευρώ.

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ακόμη ότι δεν αποκλείεται οι ελληνικές τράπεζες να έχουν επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες και τονίζει ότι το θέμα θα ξεκαθαρίσει τον Οκτώβριο, μετά τα «stress tests».

Στο άρθρο εκφράζεται ακόμη η εκτίμηση ότι το ενδεχόμενο νέου πακέτου βοήθειας θα αποτελούσε «πολιτική καταστροφή» για τον πρωθυπουργό, διότι θα συνοδευόταν από νέα μέτρα λιτότητας, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάλυση τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Διαβάστε επίσης

BlackRock: Μεγάλη πιθανότητα χρεοκοπίας για την Ελλάδα