ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτοδιαλύεται το ΤΑΠΙΛΤΑΤ – Ποιοι εντάσσονται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης

Αυτοδιαλύεται το ΤΑΠΙΛΤΑΤ – Ποιοι εντάσσονται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης

Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας είναι τα επικουρικά ταμεία με τις συντάξεις να βρίσκονται κυριολεκτικά στον «αέρα».

Τα περισσότερα από αυτά αναμένεται να ενταχθούν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Αναλυτικότερα, σήμερα έξι σύλλογοι τραπεζών αποφάσισαν την διάλυση του ΤΑΠΙΛΤΑΤ. Πρόκειται για το παλιό ταμείο ασφάλισης προσωπικού της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας. Την απόφαση πήραν οι σύλλογοι προσωπικού της Alpha Bank, της τέως τράπεζας Εργασίας, της τέως τράπεζας Κρήτης, της Τράπεζας Αττικής και της πρώην τράπεζας Αθηνών.

Έτσι, για να μπορέσουν να καταβληθούν χρήματα για την επικουρική τους σύνταξη , η μόνη λύση είναι να αυτοδιαλυθεί το ταμείο τους και να ζητήσουν την ένταξή τους στο ΕΤΕΑ.

Όπως αποκάλυψε ρεπορτάζ του Mega στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν διατάξεις όπου προβλέπεται η ένταξη στο ΕΤΕΑ του ταμείου επικουρικής ασφάλισης των αστυνομικών.

Έτσι θα ισχύσει για πρώτη φορά, γι' αυτό το ταμείο, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που σημαίνει ότι οι επικουρικές συντάξεις θα είναι ανάλογες με τα έσοδα των ταμείων.

Για το θέμα είχε δηλώσει και ο διοικητής του ενιαίου ταμείου επικουρικής ασφάλισης, Αναστάσιος Παπανικολάου, ότι δεν αποκλείεται να δουν νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις τουλάχιστον 1.050.000 συνταξιούχοι από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία εκτιμούν ότι οι νέες μειώσεις θα είναι της τάξης του 3%. Αυτό σημαίνει ότι μία σύνταξη που ήταν τον περασμένο Ιούνιο 200 ευρώ με τη μείωση του 5,2% κατέβηκε στα 189 ευρώ.

Σε περίπτωση νέας μείωσης κατά 3% θα διαμορφωθεί περίπου στα 183 ευρώ.

Τέλος, για το σύνολο του 2014 το ΕΤΕΑ εκτιμάται ότι θα έχει έλλειμμα 170 εκ ευρώ. Με τις πρόσφατες μειώσεις του Ιουλίου όπως τόνισε ο διοικητής του Ταμείου το όφελος θα είναι μόνο 80 εκ ευρώ.

Ετσι μέχρι το τέλος του 2014, το ταμειακό έλλειμμα εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στα 90 εκ ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Πάνω οι φόροι - κάτω οι μισθοί

«Κλέφτες» στην εποχή του Μνημονίου

Πεινάει το 34,6% των Ελλήνων

Είπαμε τη δραχμή... δραχμούλα!

Στο 27,3% η ανεργία