ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σοκ του ΕΝΦΙΑ: Πώς αργοτεμάχια φορολογούνται ως οικόπεδα

Τα σοκ του ΕΝΦΙΑ: Πώς αργοτεμάχια φορολογούνται ως οικόπεδα

Τις προϋποθέσεις για να γλιτώσουν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες από τον ΕΝΦΙΑ σχεδιάζουν στο υπουργείο Οικονομικών. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων για τις κατηγορίες φορολογούμενων που μπορούν να απαλλαγούν, υπό προϋποθέσεις, έως και 100% από τον ΕΝΦΙΑ.

Προβλέπεται να χορηγηθεί:

(α) έκπτωση 50% για νοικοκυριά με οικονομική αδυναμία και με οικογενειακό εισόδημα έως 9.000 ευρώ, που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και το κάθε παιδί, εφόσον η επιφάνεια των ακινήτων δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ. και υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές σε εφορία και Ταμεία,

(β) πλήρης απαλλαγή για τρίτεκνους-πολύτεκνους, εάν το εισόδημα δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε παιδί και υπό τις ίδιες με ανωτέρω προϋποθέσεις.

(γ) εκπτώσεις και εξαιρέσεις για τους σεισμόπληκτους

Επίσης υπάρχουν εισηγήσεις για πληρωμή σε περισσότερες δόσεις ή και εξαίρεσης των ξενοίκιαστων ακινήτων, αλλά δύσκολα θα γίνουν δεκτά από την Τρόικα και την κυβέρνηση, ειδικά μάλιστα πριν φανεί από τις πρώτες δόσεις ποια θα είναι η εισπραξιμότητα του φόρου.

«Διαλύονται» οικογένειες

Ωστόσο το τελευταίο 48ωρο εξελίσσονται «σκηνές-ροκ» σε ολόκληρη τη χώρα καθώς υπερήλικες γονείς ζητούν από τα παιδιά τους να μπουν στο Taxisnet για να δουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν και έρχονται σε προστριβές μαζί τους, όταν διαπιστώνουν πως ο επικαρπωτής γονιός που εισπράττει τα ενοίκια πληρώνει λιγότερο φόρο για το ίδιο ακίνητο από το παιδί του που έχει απλώς την ψιλή κυριότητα. Την οργή των ιδιοκτητών αστικών ακινήτων προκαλούν επίσης η υποχρέωση πληρωμής φόρου για ξενοίκιαστα ακίνητα που δεν προσφέρουν εισόδημα αλλά αποτελούν πηγή εξόδων για τον ιδιοκτήτη. Αλλά και στην επαρχία προκαλούν σοκ τα λάθη που οφείλονται στο Ε9 αλλά και ο υπολογισμός αγροτεμαχίων με αξία …οικοπέδου.

Από το Σάββατο ήδη οι φορολογούμενοι μπορούν να βρουν και να διαβάσουν στο www.gsis.gr το εκκαθαριστικό που έχει εκδοθεί στο όνομα του κάθε ιδιοκτήτη (και όχι ανά ακίνητο, όπως ίσχυε με το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ). Πρέπει να μπουν στην εφαρμογή Περιουσιολογίου (δηλώσεις στοιχείων ακινήτων Ε9) με τους κωδικούς τους στο taxisnet και να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό φόρου για το 2014.

Διαβάστε περισσότερα στο newsmoney.gr