ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεράστιο οικονομικό πλήγμα: 240 εκατ. οι απώλεις από το ρωσικό «μπλόκο»

Τεράστιο οικονομικό πλήγμα: 240 εκατ. οι απώλεις από το ρωσικό «μπλόκο»

Τα 240 εκατ. ευρώ αναμένεται να αγγίξουν οι απώλειες στην ελληνική οικονομία από το ρωσικό «μπλόκο» στην εισαγωγή αγροτικών προϊόντων.

Ήδη «πάγωσαν» οι φορτώσεις νωπών οπωροκηπευτικών αφού άρχισαν οι ακυρώσεις παραγγελιών ενώ εξαγωγείς αναφέρουν ότι «η ρωσική αγορά έχει πλέον χαθεί».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, στο βαθμό που επικρατήσει η χθεσινή λίστα με τις μπλοκαρισμένες εισαγωγές προς τη Ρωσία, που περιλαμβάνονται στη σχετική απόφαση που υπέγραψε ο πρωθυπουργός, Ντ. Μεντβέντεφ, το πλήγμα για την Ελλάδα με βάση της εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου (International Trade Organization) θα κυμανθεί στα 238 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 140 εκατ. περίπου αφορούν μεταποιημένα και νωπά οπωροκηπευτικά και φρούτα, ενώ ακολουθούν οι εξαγωγές ιχθυηρών, κρέατος και παρασκευασμάτων, γαλακτοκομικών κτλ.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την απόφαση, η Ρωσία ξεκίνησε εμπάργκο για ένα χρόνο εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, πρώτων υλών και τροφίμων που προέρχονται από ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ενωση, Αυστραλία, Καναδά και Νορβηγία.

Η απαγόρευση εξαιρεί μόνο τις βρεφικές τροφές, ωστόσο στη λίστα δεν συμπεριλαμβάνονται τα αλκοολούχα ποτά, το κρασί και το ελαιόλαδο - ελιές. Ενδέχεται πάντως σήμερα να γνωστοποιηθούν οι συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων ανά χώρα προέλευσης.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι η Ρωσία εξετάζει και το ενδεχόμενο να επιβάλει απαγόρευση της διέλευσης επάνω από το ρωσικό έδαφος των πτήσεων αεροπορικών εταιρειών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ από και προς την Ασία.

Ωστόσο, ο ίδιος προσέθεσε ότι το εμπάργκο μπορεί να αρθεί «εάν οι εταίροι μας υιοθετήσουν μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση.

Διαβάστε επίσης:

Ρώσικος «παγετός» σε ελληνικά προϊόντα