ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΘ:Θα «βυθιστεί» η ρωσική αγορά ψαριού λόγω εμπάργκου

ΣΕΘ:Θα «βυθιστεί» η ρωσική αγορά ψαριού λόγω εμπάργκου

Για οριστική απώλεια της ρωσικής αγοράς λόγω του εμπάργκου κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Ελλήνων Θαλασσοκαλλιεργητών (ΣΕΘ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση αυτή τη στιγμή καταβάλλεται κάθε δυνατή ενέργεια για να εξαιρεθούν τα Ελληνικά προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας και να συνεχίσει απρόσκοπτα η εμπορική συνεργασία των δύο χωρών.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου από το τέλος του 2008 επένδυσαν σε αυτήν την αγορά λόγω του διαρκώς αυξανόμενου ρυθμού κατανάλωσης αλιευτικών προϊόντων. Μέσα σε μια τριετία οι εξαγωγές έφτασαν τους 7.500 τόνους ελληνικού ψαριού. Ωστόσο από το 2013, ο διαρκώς αυξανόμενος ανταγωνισμός, κυρίως από τη πλευρά της Τουρκίας οδήγησε στην απώλεια σημαντικού μεριδίου αγοράς και οι εξαγωγές έπεσαν στους 2.500 τόνους.

Στο αποτέλεσμα συνέβαλε και η προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών που επιβλήθηκε στην Ελλάδα το τελευταίο εξάμηνο του 2013 με αποτέλεσμα να μειωθούν οι εξαγωγές κατά 70% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Ενδεικτικά, ενώ το 2010 το ελληνικό ψάρι αντιπροσώπευε πάνω από το 50% της κατανάλωσης τσιπούρας και λαυρακίου στην Ρωσία, το 2014 ανέρχεται περίπου στο 10%.

Σύμφωνα με τον ΣΕΘ οποιαδήποτε απαγόρευση εξαγωγών, έστω και προσωρινή, θα έχει ως αντίκτυπο την οριστική απώλεια της συγκεκριμένης αγοράς και την παράδοσή της στους ανταγωνιστές. Επιπλέον, αυτή η εξέλιξη θα ακυρώσει τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των Ελληνικών και Ρωσικών υπηρεσιών.

Διαβάστε επίσης

Έκτακτα μέτρα της Κομισιόν για τους παραγωγούς ροδάκινων