ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό

Σόιμπλε: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό

Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν διαθέτει τα εργαλεία για να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο Bloomberg, υποστηρίζοντας πως η νομισματική πολιτική έχει εξαντλήσει τα εργαλεία της.

Με την οικονομία της Ευρωζώνης να βρίσκεται σε στασιμότητα και τον πληθωρισμό να «τρέχει» με ρυθμό πολύ κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ, έχουν αυξηθεί οι προσδοκίες των αγορών ότι η κεντρική τράπεζα θα αναλάβει νέα δράση.

Ωστόσο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζεται επιφυλακτικός. «Για να είμαι ειλικρινής, δεν πιστεύω πως η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έχει τα εργαλεία για να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό», δήλωσε στο Bloomberg. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «η νομισματική πολιτική μπορεί μόνο να αγοράσει χρόνο».

«Η ρευστότητα στις αγορές δεν είναι υπερβολικά χαμηλή, είναι μάλιστα υπερβολικά υψηλή. Γι' αυτό πιστεύω πως η νομισματική πολιτική εξάντλησε τα εργαλεία της και γι' αυτό εκείνο που χρειαζόμαστε επειγόντως είναι επενδύσεις, ανάκτηση της εμπιστοσύνης από τους επενδυτές, από τις αγορές, από τους καταναλωτές», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Σημείωσε δε πως η εγχώρια ζήτηση είναι ο μοχλός της ανάπτυξης στη Γερμανία «επειδή έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη από τους καταναλωτές, τους επενδυτές».