ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Επιχείρηση - μασάζ» σε φορολογουμένους

«Επιχείρηση - μασάζ» σε φορολογουμένους

Διαχωρίζουν οφειλές σε εφορία και ταμεία με τις επιστροφές φόρων μήπως και κάμψουν την οργή του κόσμου

Αλλαγές στις επιστροφές φόρων - που δεν επιστρέφονταν ποτέ από το κράτος - δίνουν τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας με τη συμβολή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζονται, αν ένας φορολογούμενος έχει επιστροφή φόρου, αλλά και οφειλές σε εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία, τότε ο συμψηφισμός που γινόταν στα χρέη του δεν θα είναι οι ίδιος.

Τι αλλάζει πλέον;

Αν ένας φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου και έχει οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, τότε δεν θα γίνει κανένας συμψηφισμός των χρεών. Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να «παγώσει» τους συμψηφισμούς σε αυτές τις περιπτώσεις μέχρι τις αρχές του 2015.

Αν τώρα, φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου και χρωστά στην εφορία, οι συμψηφισμοί θα γίνονται μόνο για το ποσό της τρέχουσας δόσης.

Για παράδειγμα:

Κάποιος έχει επιστροφή φόρου 500 ευρώ και του έρθει ο ΕΝΦΙΑ 200 ευρώ (50 ευρώ κάθε δόση). Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Τι θα κάνει πλέον η εφορία; Θα συμψηφίσει μόνο τα 50 ευρώ της τρέχουσας δόσης με την επιστροφή φόρου. Άρα, ο φορολογούμενος θα λάβει επιστροφή 450 ευρώ.

"Ποσό φόρου το οποίο έχει ήδη καταβληθεί από τους φορολογούμενους θα συμψηφιστεί με το συνολικά οφειλόμενο ΕΝ.Φ.Ι.Α.", αναφέρει σε λιτή ανακοίνωση το Υπουργείο Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης:

«Στέγνωσαν» τον κόσμο με φόρους

ΕΝΦΙΑ: Κλείδωσαν οι 6 δόσεις παρά τη δυστοκία των φορολογουμένων

Δεν μπορεί να κυβερνηθεί έτσι ο τόπος

ΕΝΦΙΑ: Αυτό είναι το νέο σχέδιο του υπουργείο Οικονομικών