ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα μπορεί να μην πάρει περισσότερα χρήματα από το ΔΝΤ

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα μπορεί να μην πάρει περισσότερα χρήματα από το ΔΝΤ

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ παρουσίασε ένα «διάγραμμα» απεμπλοκής της Ελλάδας από τη δανειακή στήριξη του ΔΝΤ και του EFSF.

Στο «διάγραμμα» περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση των αδιάθετων χρημάτων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ ο οποίος μίλησε την Πέμπτη σε δημοσιογράφους από το Λουξεμβούργο.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να αντλήσει το σύνολο των κεφαλαίων που της διαθέτει το ΔΝΤ εάν δεν τα έχει ανάγκη.

«Η Ελλάδα μπορεί πάντα να πει ότι δεν θέλει περισσότερα χρήματα από το ΔΝΤ, διότι κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να λάβει όλα τα χρήματα από το Ταμείο», είπε.

Παράλληλα προσέθεσε πως ο ίδιος δεν γνωρίζει για το αν η Ελλάδα μπορεί να αντέξει οικονομικά να μη λάβει αυτές τις εκταμιεύσεις, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από την επόμενη αξιολόγηση της τρόικα.

Βέβαια εξέφρασε πάντως την εκτίμηση πως το ΔΝΤ δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα ή την επιτήρηση της (monitoring) γιατί ορισμένες από τις χώρες της ευρωζώνης ζητούν την παρουσία του ΔΝΤ ως προϋπόθεση για τη στήριξη.

Ωστόσο, αν και ο EFSF έχει ακομη να διαθέσει 1,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ο Ρέγκλινγκ ανέφερε πως το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα λήξει στο τέλος του 2014 ανεξαρτήτως εάν παραμείνουν αδιάθετα κεφάλαια.

Επιπλέον διευκρίνισε πως αν τα χρήματα που είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα δεν δοθούν ως το τέλος Δεκεμβρίου, είτε δεν θα διατεθούν καθόλου, είτε θα διοχετευθούν για την επιμήκυνση του προγράμματος εάν υπάρξει τέτοια πολιτική απόφαση.

Σχετικά με τις προοπτικές των μελλοντικών διαπραγματεύσεων και ειδικά για το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων της δανειακής σύμβασης και την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας ο Ρέγκλινγκ απάντησε λακωνικά πως «σχετικά σύντομα θα ξέρουμε τι θα συμβεί».

Ο επικεφαλής του EFSF ξεκαθάρισε πως τα χρήματα που διακρατά σήμερα το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών εάν κριθεί πως δεν χρειάζονται στις τράπεζες θα μπορούσαν να ενταχθούν στον Κρατικό Προϋπολογισμό, όπως διαβάζουμε στο voria.gr.

Καταλήγοντας, εκτίμησε πως αν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, θα είναι σε καλή κατάσταση τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε επίσης

ΔΝΤ: Προειδοποιεί για κίνδυνο στις αγορές

Ρoή Ειδήσεων