ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: «Διορθωμένα» εκκαθαριστικά αλλά με αμελητέες διαφορές

ΕΝΦΙΑ: «Διορθωμένα» εκκαθαριστικά αλλά με αμελητέες διαφορές

Νωρίτερα από τον αρχικό υπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ολοκληρώθηκε η ανάρτηση των νέων, «διορθωμένων» εκκαθαριστικών στον ιστότοπο του Taxisnet

Τα νέα εκκαθαριστικά, όπως έγινε γνωστό, είναι τα τελικά για όλους τους υπόχρεους σε ΕΝΦΙΑ, εκτός από όσους δικαιούνται εκπτώσεις ως πολύτεκνοι, χαμηλόμισθοι βάσει των κριτηρίων που έχουν τεθεί ή ανάπηροι.

Οι διαφορές για τους υπόχρεους στα νέα εκκαθαριστικά είναι σχεδόν αμελητέες, καθώς ελάχιστοι είδαν πραγματικά μειωμένες τις οφειλές τους προς την Εφορία. Έτσι, στα ποσά του κύριου φόρου για τη μεγάλη πλειοψηφία των φορολογουμένων και κυρίως των μικροϊδιοκτητών ο ΕΝΦΙΑ παραμένει σχεδόν αμετάβλητος. Και ακόμα σε περιπτώσεις που μειώνεται η έκπτωση δεν ξεπερνά στις περισσότερες περιπτώσεις το 15-30% του αρχικού ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα δεν έχουν περαστεί αλλαγές σε ακίνητα που είναι ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα.

Δεν ισχύει το ίδιο για δύο κατηγορίες φορολογουμένων:

Για όσους είχαν δηλώσει μεγάλη ακίνητη περιουσία, μετά τις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ είδαν μειωμένα τα εκκαθαριστικά τους καθώς σημειώθηκε σημαντική μείωση στο ποσό του «συμπληρωματικού φόρου»

Για τους κατοίκους Κεφαλονιάς και άλλων σεισμόπληκτων περιοχών που απαλλάχθηκαν από τον ΕΝΦΙΑ 100%.

Ειδικότερα, η νέα εκκαθάριση περιλαμβάνει :

(α) περιπτώσεις οικοπέδων που βρίσκονται σε περιοχές που δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων λαμβάνοντας υπόψη την ευνοϊκότερη φορολογητέα αξία μεταξύ Φ.Α.Π. 2013 και Εν.Φ.Ι.Α.,

(β) εξαίρεση από το φόρο ακινήτων που βρίσκονται στην Κεφαλονιά,

(γ) την απαλλαγή από τον κύριο φόρο του υπολοίπου οικοπέδου ιστορικών διατηρητέων μνημείων ή έργων τέχνης και

(δ) τη μείωση του συντελεστή συμπληρωματικού φόρου μη ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των Ν.Π.Δ.Δ. που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι εκ των 6,2 εκατομμυρίων υπόχρεων σε ΕΝΦΙΑ έχουν προχωρήσει ήδη σε κάποια καταβολή βάσει της προηγούμενης εκκαθάρισης, τούτη θα συμψηφιστεί με τη νέα εκκαθάριση, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Διαβάστε επίσης:

ΕΝΦΙΑ: Στην ιστοσελίδα του Taxis τα νέα εκκαθαριστικά

ΕΝΦΙΑ: Παγίδα για τους φορολογούμενους τα τεκμήρια διαβίωσης

Το πλασματικό «παραμύθι» με τους φόρους στα ακίνητα

Ρoή Ειδήσεων