ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Πληρώνουν ζωντανοί και... νεκροί

ΕΝΦΙΑ: Πληρώνουν ζωντανοί και... νεκροί

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και ατελείωτες ουρές σχηματίζονται από νωρίς το πρωί μπροστά από τα γκισέ των τραπεζών. Την ίδια στιγμή στο φως της δημοσιότητας έρχονται ιστορίες του παραλόγου, με τον ΕΝΦΙΑ να έρχεται σε ζωντανούς αλλά και σε... νεκρούς!

Όπως έχει γίνει αντιληπτό από καιρό, υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για την πληρωμή του νέου φόρου, με τους περισσότερους συμπολίτες μας να κάνουν λόγο για εξοντωτική φορολόγηση και δηλώνοντας αδυναμία να ανταποκριθούν.

Ο φόβος όμως για τις προσαυξήσεις αλλά και ο κίνδυνος ακόμα και φυλάκισης για όσους δεν ανταποκριθούν μέσα στις προθεσμίες, έκανε τους περισσότερους να σπεύσουν να πληρώσουν.

enfia1
enfia4

Την ίδια στιγμή, στο φως της δημοσιότητας έρχονται διάφορες τραγελαφικές ιστορίες, με τον ΕΝΦΙΑ να έρχεται όχι μόνο σε σεισμοπαθείς, ή ξεσπιτωμένους, αλλά ακόμα και σε... νεκρούς!

Σύμφωνα λοιπόν καταγγελία πολίτη από την Κρήτη, ο άτυχος φορολογούμενος αφού πήρε την ειδοποίηση πληρωμής του δικού του ΕΝΦΙΑ στη συνέχεια έλαβε και άλλη μία ειδοποίηση για τον νεκρό πατέρα του. Έκπληκτος είδε ότι καλούν τον πατέρα του να πληρώσει τον φόρο που του αναλογεί από ένα οίκημα το οποίο έχει ήδη περάσει στον ίδιο!

Μία ακόμη απίστευτη περίπτωση, που αποδεικνύει το μπάχαλο του ΕΝΦΙΑ, ήρθε στο φως της δημοσιότητας πριν από μερικές ημέρες, όταν η Γενική Γραμματεία Εσόδων έστειλε ειδοποίηση για το «χαράτσι» του ΕΝΦΙΑ σε πεθαμένη σεισμόπληκτη που είχε χάσει το σπίτι της στους σεισμούς της Ηλείας το 2008 και διέμενε μέχρι το τέλος της ζωής της σε κοντέινερ, αναμένοντας τα χρήματα για την ανακατασκευή του κατεστραμμένου σπιτιού της. Την απίστευτη ιστορία δημοσίευσε η εφημερίδα Ελευθεροτυπία και αφορά μια γυναίκα που έφυγε από τη ζωή το 2012.

ΕΝΦΙΑ καλείται να πληρώσει μια γυναίκα που πέθανε τον Γενάρη του 2014. Στο Ε9 του συζύγου παρουσιάζεται ένα χρέος για τον ΕΝΦΙΑ της νεκρής συζύγου, της οποίας ο θάνατος έχει δηλωθεί αμέσως μετά την κηδεία τον Ιανουάριο του 2014, 413 ευρώ.

Τι γίνεται σε περίπτωση που κάποιος δεν πληρώσει

Σε περίπτωση που κάποιος υπόχρεος δεν πραγματοποιήσει την πληρωμή της δόσης θα έχει προσαύξηση κατά 0.73% της βεβαιωμένης οφειλής για ένα μήνα, 10% για χρονικό διάστημα δυο μηνών, 20% για όσους καθυστερήσουν πάνω από ένα χρόνο και 30% για όσους δεν πληρώσουν εντός δύο ετών.

Ο κίνδυνος φυλάκισης ελλοχεύει για όσους το ποσό που έχει βεβαιωθεί είναι υψηλό. Αν οφειλέτης έχει βεβαιωμένη οφειλή άνω των 4.000 ευρώ και καθυστερήσει πάνω από 4 μήνες απειλείται με αυτόφωρο, αν το ποσό υπερβαίνει τις 10.000 χιλιάδες έχει φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών, πάνω από 50.000 12μηνη φυλάκιση και πάνω από 150.000 χιλιάδες φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών.

Όπως ανακοινώθηκε από την διοίκηση των ΕΛ.ΤΑ, οι υπόχρεοι πέραν της δυνατότητας που έχουν να πληρώνουν στα υποκαταστήματα των ΕΛ.ΤΑ τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος στο γνωστό ωράριο ως τις 14:30,μπορούν να κάνουν χρήση των 59 υποκαταστημάτων σε όλη την Ελλάδα που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο ως τις 20:30.

Διαβάστε επίσης:

Μέχρι το βράδυ της Τρίτης στα ΕΛΤΑ οι πληρωμές ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος

Π. Λαφαζάνης: Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος ληστείας (vid)

ΕΝΦΙΑ: Σεισμοπαθείς και… ξεσπιτωμένοι πληρώνουν τον φόρο