ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Έρχονται νέα εκκαθαριστικά αλλά και πρόστιμα

ΕΝΦΙΑ: Έρχονται νέα εκκαθαριστικά αλλά και πρόστιμα

Ο ΕΝΦΙΑ ήρθε και θα μας ταλαιπωρεί για αρκετό καιρό ακόμα δυστυχώς. Ακόμα καλά-καλά δεν οι περισσότεροι δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση και ήδη τα νέα εκκαθαριστικά ετοιμάζονται

Τουλάχιστον υπάρχει ένα καλό νέοι σχετικά με την έκπτωση 50% η οποία προβλέπεται για τον ΕΝΦΙΑ για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με χαμηλά εισοδήματα ή αναπηρία άνω του 80%.

Σύμφωνα με τα σενάρια που προωθεί το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση το εκκαθαριστικό που θα λάβουν οι δικαιούχοι στα τέλη του μήνα θα αποσαφηνίσει την επόμενη δόση που θα πρέπει να πληρώσουν.

Από το ποσό θα έχει αφαιρεθεί η πρώτη δόση και η έκπτωση με αποτέλεσμα να είναι μειωμένο σημαντικά. Όλες οι αλλαγές θα γίνουν αυτόματα, καθώς το υπουργείο και η ΓΓΔΕ θα συνυπολογίσουν τις φορολογικές δηλώσεις και το Ε9 των δικαιούχων.

Οι εκπτώσεις ωστόσο δεν θα γίνουν αυτόματα για όσους δικαιούχους έχουν λάθη στο Ε9 και θα κληθούν να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις, οι οποίες όμως δεν θα μπορούν να γίνουν πριν το τέλος του Νοεμβρίου που θα ανοίξει το σύστημα.

Τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις

Δυσάρεστες θα είναι οι συνέπειες ωστόσο για όσους δεν κατάφεραν να πληρώσουν χθες την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, καθώς θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Όσοι δεν πλήρωσαν τον φόρο, με βάση την νομοθεσία, από σήμερα, 1η Οκτωβρίου, απέκτησαν μία ληξιπρόθεσμη οφειλή, η οποία προσαυξάνεται κατά 0,73% στο ύψος της δόσης για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Αυτό θα ισχύσει και για τις επόμενες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ενώ θα επιβληθεί πρόστιμο 10% επί του φόρου που δεν καταβλήθηκε σε περίπτωση που η εξόφλησή του καθυστερήσει για χρονικό διάστημα δύο μηνών από την ημερομηνία που θα έπρεπε κανονικά να είχε πληρωθεί, ή 20% εάν η καθυστέρηση πληρωμής φθάσει τους 12 μήνες, ή 30% εάν η καθυστέρηση φθάσει τα 2 έτη.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση εισαγγελέα για το θάνατο 70χρονου στην ουρά τράπεζας

H Eλλάδα πεθαίνει στις ουρές και στα ράντζα κάθε μέρα!

ΕΝΦΙΑ: Απίστευτες ουρές έξω από τις τράπεζες και τα ταχυδρομεία (pics)

ΕΝΦΙΑ: Πληρώνουν ζωντανοί και... νεκροί