ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε 100 δόσεις η αποπληρωμή οφειλών προς Ταμεία και εφορία

Σε 100 δόσεις η αποπληρωμή οφειλών προς Ταμεία και εφορία

Στις 100 δόσεις φέρεται να κλειδώνει ο μέγιστος αριθμός των δόσεων αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα δεν κάνει δεκτή την αρχική εισήγηση της ελληνικής πλευράς για 120 δόσεις στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών οφειλών, ενώ αναμένει την πλήρη ανάλυση των επιπτώσεων της εφαρμογής του μέτρου στα δημοσιονομικά από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δεδομένου ότι η συνολική ρύθμιση θα προβλέπει, παράλληλα, «κούρεμα» έως και στο 90% των προσαυξήσεων και των προστίμων.

Φέρεται ωστόσο να είναι σύμφωνη ώστε το πλαφόν αποπληρωμής χρεών προς το Δημόσιο να οριστεί τελικά στις 100 δόσεις.

Καθώς στην διετή ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια θα υπαχθούν 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 10.000 μεγάλες επιχειρήσεις , αυτό συνεπάγεται πως αυτές θα έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής όλων των οφειλών προς τράπεζες, εφορία και ταμεία το μάξιμουμ έως και σε 8,3 χρόνια.

Δένδιας: Θετική η αντιμετώπιση από την τρόικα

«Η τρόικα χαρακτήρισε ως "πολύ θετική" την πρότασή μας για τη συνολική διαχείριση των χρεών από επιχειρήσεις με "κόκκινα" δάνεια, που μπορεί να έχουν και οφειλές προς την εφορία ή και τα ασφαλιστικά ταμεία» είπε στον τηλεοπτικό σταθμό STAR ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι δόσεις θα είναι 100 ή 120, ο Νίκος Δένδιας είπε: «Οι δόσεις της ρύθμισης θα είναι πάρα πολλές. Είπατε δύο αριθμούς: 100 και 120 δόσεις, δηλαδή 9 ή 10 χρόνια, περί αυτού συζητάμε, το οποίο όμως ουσιαστικά δεν κάνει κάποια σημαντική διαφορά».

Τόνισε ότι η ελληνική πλευρά έχει δώσει όσα στοιχεία έχει ζητήσει η τρόικα και πως έχουν προγραμματιστεί σήμερα και αύριο δύο συναντήσεις στελεχών της ελληνικής πλευράς και των τεχνικών κλιμακίων, ώστε να οριστικοποιηθούν οι παράμετροι και οι λεπτομέρειες της ρύθμισης.

Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας των οικονομικά αδύναμων οφειλετών από τους πλειστηριασμούς, καθώς η ισχύουσα απαγόρευση λήγει στο τέλος του 2014, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα να μην υπάρχει πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά αυτό πρέπει να είναι σε θεσμικά και νομοτεχνικά ορθή βάση. Το πλαίσιο που λήγει φέτος είναι κατά γενική ομολογία αποτυχημένο, καθώς από τις εκατοντάδες χιλιάδες οφειλετών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, μόλις 3.000 έχουν υπαχθεί σε αυτό».

Όπως επισήμανε ο κ. Δένδιας, θα προωθηθεί νέο, σύγχρονο και πλήρες Πτωχευτικό Δίκαιο για Επιχειρήσεις και δεύτερο Πτωχευτικό Δίκαιο για Ιδιώτες, τα οποία θα αντικαταστήσουν ουσιαστικά τον «νόμο Κατσέλη» και άλλες διάσπαρτες ρυθμίσεις για την προστασία των οικονομικά αδύναμων δανειοληπτών και οφειλετών.

Σε ότι αφορά τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών (στεγαστικά, καταναλωτικά, οφειλές από πιστωτικές κάρτες) ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι δεν μπορεί να δώσει εικόνα για το περιεχόμενο της ελληνικής πρότασης, καθώς ακόμη το θέμα δεν έχει τεθεί προς συζήτηση με την τρόικα.

Διαβάστε επίσης:

Π. Κουρουμπλής: Να παρέμβει ο εισαγγελέας για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια