ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτοί είναι οι φόροι που μειώνονται από το 2015

Αυτοί είναι οι φόροι που μειώνονται από το 2015

Η… επικοινωνιακή λίστα των φόρων έρχεται σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει το κλίμα

Μετά το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ και τα κυβερνητικά μέτρα που έχουν εξαθλιώσει τους πολίτες, η κυβέρνηση επιχειρεί να τους πείσει ότι αλλάζει το κλίμα.

Αυτή τη φορά, με τις ευλογίες της τρόικας, η οποία έδωσε το «πράσινο φως», αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, σε μία… απελπισμένη από πλευράς κυβέρνησης, αλλαγής του σκηνικού.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για οκτώ φόρους που αφορούν σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, οι οποίοι περιλαμβάνουν «κούρεμα» σε φόρους εισοδήματος και πρόστιμα στην Εφορία, διευκολύνσεις για την εξόφληση οφειλών στο Δημόσιο, κατάργηση πλασματικών φόρων στις αγοραπωλησίες ακινήτων καθώς και στην κατοχή αυτοκινήτων και περιουσιακών στοιχείων, απαλλαγές από «χαράτσια» ανενεργών επιτηδευματιών και κίνητρα για διαγραφές οφειλών από τραπεζικά δάνεια.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους, η ενσωμάτωση των φοροελαφρύνσεων στο προσχέδιο του προϋπολογισμού γίνεται με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και με ανοχή της τρόικας, καθώς οι δανειστές έδωσαν μεν το «πράσινο φως», αλλά διατηρούν επιφυλάξεις για το ακριβές δημοσιονομικό κόστος των ρυθμίσεων.

Όπως έλεγε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στο προσχέδιο θα περιγράφονται οι βασικοί άξονες των μέτρων, χωρίς να προσδιορίζονται ο τρόπος και ο ακριβής χρόνος εφαρμογής τους και χωρίς να υπάρχει αναλυτική κοστολόγηση.

Όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν και θα εξειδικευτούν στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Νοέμβριο.

Το πρώτο βήμα στην υλοποίηση του πακέτου με τις μειώσεις στη φορολογία έγινε με την τροπολογία για τη μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Και τώρα σειρά παίρνουν οι υπόλοιπες φοροελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Αναλυτικά, όλες οι νέες ρυθμίσεις:

1. Ρύθμιση για χρέη σε Εφορία και Ταμεία

Οφειλές έως 15.000 ευρώ θα εξοφλούνται έως σε 100 μηνιαίες δόσεις, ενώ για μεγαλύτερα ποσά θα φθάνουν τις 72 δόσεις. Ταυτόχρονα, θα παρέχεται κλιμακωτή έκπτωση μέχρι 90% στις προσαυξήσεις και μείωση του ετήσιου επιτοκίου στο 4,5% από 8,76%.

2. «Ψαλίδι» στην έκταση εισφορά αλληλεγγύης

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος θα διατηρηθεί μέχρι και το 2016, αλλά την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα μπει «ψαλίδι» τουλάχιστον κατά 30%.

3. Αποσύνδεση του «πόθεν έσχες» από την αντικειμενική αξία

Με τη νέα ρύθμιση θα αποσυνδέεται το τεκμήριο απόκτησης ενός ακινήτου από την αντικειμενική αξία, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύ υψηλότερη, ακόμα και διπλάσια ή τριπλάσια από την εμπορική αξία του ακινήτου. Δηλαδή, το «πόθεν έσχες» θα εφαρμόζεται όχι στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, όπως ισχύει σήμερα, αλλά στην πραγματική τιμή πώλησης του ακινήτου, όπως αναγράφεται στο συμβόλαιο μεταβίβασης.

4. Μείωση των συντελεστών κατά 10 μονάδες

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, από το 2015 θα υπάρξει σταδιακή μείωση των συντελεστών φορολογίας για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων θα υποχωρήσει σταδιακά από το 42% στο 32% και ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων θα περιοριστεί σταδιακά από το 26% στο 15%. Στόχος είναι η αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα να γίνει σε βάθος πενταετίας με ρυθμό δύο ποσοστιαίων μονάδων ανά έτος.

5. Διατηρείται στο 13% ο ΦΠΑ στην εστίαση

Για τουλάχιστον ακόμα έναν χρόνο, μέχρι το τέλος του 2015, θα διατηρηθεί ο μειωμένος στο 13% συντελεστής ΦΠΑ για τον κλάδο της εστίασης. Πάντως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα βρίσκεται και η συνολική αλλαγή του ΦΠΑ, με ανακατατάξεις στους συντελεστές.

6. Περιουσιολόγιο με κατάργηση τεκμηρίων

Τα τεκμήρια διαβίωσης για ΙΧ αυτοκίνητα, κατοικίες, δαπάνες για ενοίκια, τοκοχρεολυτικές δόσεις δανείων, φροντιστήρια, ασφάλιστρα, κ.λπ. αναμένεται να καταργηθούν από το νέο έτος και να αντικατασταθούν από το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Υπάρχει το ενδεχόμενο και μείωσης των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%-50% αναδρομικά για τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2015.

7. Μείωση έως 50% στα πρόστιμα για οφειλές

Μέχρι και 50% θα μειωθούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που επιβάλλονται σήμερα για ληξιπρόθεσμες οφειλές και καθυστερήσεις στην απόδοση φόρων στο Δημόσιο.

8. Απαλλαγή τέλους στα ανενεργά «μπλοκάκια»

Απαλλαγή από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για ανενεργά μπλοκάκια και αδρανείς εμπορικές επιχειρήσεις προωθεί η Γενική Γραμματεία Εσόδων.

Διαβάστε επίσης:

Αυτή είναι η επικοινωνιακή… λίστα των φόρων που θα μειωθούν

700 δισ. ευρώ χάθηκαν στα χρόνια του μνημονίου και η χώρα παραμένει στο βάλτο