ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άγριος «τσακωμός» για τα δάνεια των μεγαλοεπιχειρηματιών

Άγριος «τσακωμός» για τα δάνεια των μεγαλοεπιχειρηματιών

-Η τρόικα θέλει έλεγχο της ΕΚΤ και η κυβέρνηση… του Στουρνάρα!

Νέα εμπλοκή στις συζητήσεις της τρόικα με την κυβέρνηση, αυτή τη φορά στο θέμα των «κόκκινων» δανείων.

Η χθεσινή σύσκεψη κράτησε τέσσερις ώρες και πίσω από τις κλειστές πόρτες έγινε ο κακός χαμός. Η διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων που δεν εξυπηρετούνται είναι ένα από τα πρώτα θέματα των συζητήσεων με την τρόικα.

Θυμίζουμε ότι αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ στις ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ χθες και σήμερα οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ενημερώνονται από τον Μάριο Ντράγκι για τα πρώτα στοιχεία των τεστ.

Οι 10.000 μεγάλες επιχειρήσεις

Στο στόχαστρο των δανειστών βρίσκονται τα δάνεια 10.000 μεγαλοεπιχειρήσεων που χρωστούν σχεδόν 33 δις ευρώ, δηλαδή πάνω από το 80% των επιχειρηματικών «κόκκινων» δανείων!

Οι δανειστές κατάλαβαν ότι κυβέρνηση και τράπεζες επιχειρούν να κλείσουν τα ανοιχτά θέματα αυτών των επιχειρήσεων πριν ο έλεγχος των ελληνικών τραπεζών περάσει και επίσημα στα χέρια της ΕΚΤ στις 4 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ!

Με άλλα λόγια, η τρόικα θέλει να ελέγξει η ΕΚΤ αυτά τα 10.000 δάνεια των μεγαλοεπιχειρηματιών, ενώ η κυβέρνηση επιθυμεί ο έλεγχος και κατ’ επέκταση η διευθέτησή τους να γίνει, όπως μέχρι σήμερα, από την Τράπεζα της Ελλάδας, δηλαδή τον Γιάννη Στουρνάρα.

Γι΄ αυτό και η κυβέρνηση θέλει η διαπραγμάτευση για τα «κόκκινα» δάνεια να έρθει στη Βουλή με νομοθετική ρύθμιση πριν τις 26 Οκτωβρίου, όταν και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της εποπτείας.

Δάνεια και οφειλές

Οι ίδιες επιχειρήσεις όμως, εκτός από τεράστια «κόκκινα» δάνεια, τα οποία και λάμβαναν αφειδώς τα προηγούμενα χρόνια, έχουν και εξίσου μεγάλες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.

Τι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια; Έπαιρναν δάνεια, χωρίς να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις, άφηναν απλήρωτα τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά με την ανοχή του κράτους κατάφερναν και έπαιρναν ασφαλιστική ενημερότητα για να συνεχίσουν τις δουλειές τους. Το ίδιο γινόταν και με τα χρέη στην εφορία και στην φορολογική ενημερότητα που επίσης φρόντισαν να αποκτούν.

Η ρύθμιση που έφερε αντιδράσεις

Το σχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρει ότι οι μικρές επιχειρήσεις της χώρας θα πρέπει να πάρουν ανάσα με τα δάνεια που έχουν στους ώμους τους, με μια ρύθμιση αντίστοιχη με αυτή που θα έρθει για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Δηλαδή, οι δόσεις να γίνουν όσο περισσότερες γίνεται προκειμένου ο κάθε οφειλέτης να μπορεί να δώσει ό,τι μπορεί.

Η τρόικα όμως, θεωρεί ότι αυτή η ρύθμιση μπορεί να είναι και «ανάσα» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, αλλά δεν θα ωφελήσει μόνο αυτές! «Δίπλα στον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα», γι’ αυτό εκτιμούν ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι από μια τέτοια ρύθμιση, θα είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες με τα τεράστια χρέη!

Πως μπλοκάρει η τρόικα τις συζητήσεις

Οι δανειστές ζήτησαν από το οικονομικό επιτελείο περαιτέρω διασφαλίσεις, διευκρινήσεις και επιπλέον ελέγχους στο πλαίσιο της ρύθμισης για τα «κόκκινα» δάνεια. Οι διασφαλίσεις, θεωρεί το Υπουργείο Ανάπτυξης, ότι μπορούν να δοθούν με σχετική ευκολία. Όχι όμως οι διευκρινίσεις που ζητούν οι δανειστές και φυσικά ο έλεγχος !

Με αυτό τον τρόπο η τρόικα «μπλοκάρει» το σχέδιο της κυβέρνησης για να φέρει άμεσα το νομοσχέδιο.

Η συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια συνεχίζεται και σήμερα, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι η τρόικα θα συνεχίζει να βάζει εμπόδια, μέχρι να επιστρέψει ξανά στην Αθήνα στα τέλη Οκτωβρίου. Πότε δηλαδή; Ακριβώς μετά την επίσημη ανακοίνωση των τεστ αντοχής και λίγες μέρες πριν ο έλεγχος των τραπεζών (χορήγηση δανείων, "κόκκινα" δάνεια κτλ) περάσουν υπό τον πλήρη έλεγχο της ΕΚΤ με τη βοήθεια νέων επιτρόπων που θα τοποθετηθούν στις τράπεζες.

Διαβάστε επίσης:

Σε 100 δόσεις η αποπληρωμή οφειλών προς Ταμεία και εφορία

Π. Κουρουμπλής: Να παρέμβει ο εισαγγελέας για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια