ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Η Γερμανία παραμένει η «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας

Σόιμπλε: Η Γερμανία παραμένει η «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας

H Γερμανία «δε βρίσκεται σε ύφεση» και παραμένει η «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας, επανέλαβε την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την ώρα που η επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας ανησυχεί την Ευρώπη.

«Δεν έχουμε ύφεση στη Γερμανία, σημειώνεται μια εξασθένιση της ανάπτυξης» δήλωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου στο περιθώριο της φθινοπωρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Είμαστε η ατμομηχανή της ανάπτυξης στην ευρωζώνη», συνέχισε.

Οι κακές επιδόσεις στους δείκτες της γερμανικής οικονομίας, κυρίως της βιομηχανίας, έχουν συσσωρευτεί αυτές τις τελευταίες ημέρες. Τα μεγαλύτερα ινστιτούτα οικονομικών ερευνών περιέγραψαν σήμερα ένα ζοφερό ορίζοντα για την ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, ενώνοντας τις φωνές τους με πολλά ευρωπαϊκά κράτη και παρατηρητές που απευθύνουν έκκληση στη Γερμανία να δαπανήσει περισσότερα με στόχο την τόνωση των ρυθμών ανάπτυξης.

«Θα δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη προτεραιότητα στις επενδύσεις» διαβεβαίωσε ο Σόιμπλε από την έδρα του ΔΝΤ—το οποίο εκτιμά ότι η Γερμανία, με τη δημοσιονομική σοβαρότητά της, έχει το περιθώριο ελιγμών προκειμένου να επενδύσει περισσότερο στις υποδομές.

Εντούτοις, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την διαφωνία του στην ιδέα ότι η αύξηση των δαπανών θα έδινε μια λύση οδηγώντας στην έξοδο της ευρωζώνης από την κρίση.

Η ανάπτυξη δε μπορεί να επιτευχθεί «υπογράφοντας επιταγές» υποστήριξε, ενώ υπενθύμισε ότι χρειάζονται επίσης «αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» σε ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία ή η Ιταλία.

Διαβάστε επίσης:

ΟΑΕΔ: Από τη Δευτέρα το νέο πρόγραμμα για 16.600 ανέργους