ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Μπήκαν όλα τα πρώτα εκκαθαριστικά αλλά χωρίς τις διορθώσεις

ΕΝΦΙΑ: Μπήκαν όλα τα πρώτα εκκαθαριστικά αλλά χωρίς τις διορθώσεις

Ολοκληρώθηκε -επιτέλους- η διαδικασία εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ, αν και τα εκκαθαριστικά που έχουν αναρτηθεί δεν είναι τα διορθωμένα


Από την Πέμπτη, στο σύστημα Taxis είναι αναρτημένο πλέον το σύνολο των εκκαθαριστικών ο αριθμός των οποίων, μετά και την υλοποίηση του τελικού σταδίου, ξεπερνά τα επτά εκατομμύρια.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες εκκαθαριστικά, που προστέθηκαν μετά την τελευταία επικαιροποίηση στην οποία προχώρησε η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ, αφορούν τρεις κατηγορίες φορολογουμένων:

  • Φορολογούμενους οι οποίοι έχουν μικρή περιουσία η οποία φορολογείται για τον ΕΝΦΙΑ με ποσά μικρότερα των πέντε ευρώ. Βάσει του νόμου, ποσά κάτω των πέντε ευρώ δεν εισπράττονται.
  • Φορολογούμενους χωρίς καθόλου ακίνητη περιουσία. Και αυτοί μπορούν να τυπώσουν μηδενικό εκκαθαριστικό μέσω του Taxis και με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών πρόσβασης.
  • Φορολογούμενους οι οποίοι είχαν κάνει σοβαρά λάθη στα Ε9 με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει η εκκαθάριση του φόρου για κάποιο περιουσιακό τους στοιχείο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η εφορία δεν έχει υπολογίσει τον φόρο για το συγκεκριμένο ακίνητο και το εκκαθαριστικό εμπεριέχει ειδοποίηση ότι ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει σωστά τα στοιχεία του Ε9 ώστε το ακίνητο να θεωρείται δηλωμένο.

Το επόμενο βήμα θα γίνει μέσα στο τελευταίο 20ήμερο του Οκτωβρίου. Για τότε είναι προγραμματισμένο να αποτυπωθούν στα εκκαθαριστικά και οι εκπτώσεις φόρου που προβλέπει ο νόμος μετά την τελευταία αναθεώρησή του από τη Βουλή.

Θυμίζουμε ότι έκπτωση φόρου δικαιούνται:

  • Όσοι έχουν ατομική περιουσία έως 85.000 ευρώ (ή 200.000 ευρώ αν έχουν και δύο παιδιά) και το οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τις 9000 ευρώ. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα γίνει μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% σε όλα τα μέλη της οικογένειας.
  • Όσοι έχουν προβλήματα αναπηρίας σε ποσοστό άνω του 80% και οι πολύτεκνοι εφόσον το εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, ο νόμος προβλέπει πλήρη απαλλαγή.
  • Όσοι έχουν κλειστά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα για ολόκληρο το 2013. Σε αυτή την περίπτωση, ο φόρος επί του συγκεκριμένου ακινήτου θα μειωθεί κατά 20%.

Διαβάστε επίσης:

ΕΝΦΙΑ: Νέες καταγγελίες από πολίτες που πλήρωσαν τον φόρο

Έστειλαν ΕΝΦΙΑ ακόμα και σε νεκρή!