Στην ατζέντα του Eurogroup και το ελληνικό πρόγραμμα-Το Δεκέμβριο οι αποφάσεις

Στην ατζέντα του Eurogroup και το ελληνικό πρόγραμμα-Το Δεκέμβριο οι αποφάσεις

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι μεταξύ των βασικών θεμάτων στη συνεδρίαση του Εurogroup στο Λουξεμβούργο.

Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης που θα ξεκινήσει στις 15:00 το μεσημέρι (τοπική ώρα) η τρόικα θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα της τελευταίας επίσκεψης στην Αθήνα στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης, δηλαδή το που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία. Ενημέρωση για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης σε σχέση με την οικονομική πολιτική θα κάνει και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Ξεκινούν οι συζητήσεις με τους ευρωπαίους εταίρους για την επόμενη μέρα

Ωστόσο, το ενδιαφέρον της σημερινής συνεδρίασης εστιάζεται στα όσα θα συζητήσει ο κ. Χαρδούβελης με τους ομολόγους του για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στο τέλος του έτους. Σε συνέχεια της χθεσινής συνάντησης με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Οικονομικών θα ξεκινήσει τώρα τις συζητήσεις για την επόμενη μέρα και με τους εταίρους της ευρωζώνης.

Είναι προφανές ότι με δεδομένη τη βούληση της κυβέρνησης να αποδεσμευθεί εντελώς από το ΔΝΤ στο τέλος τους έτους το βάρος για την προετοιμασία της εξόδου, αλλά και της αντιμετώπισης ενδεχόμενου προβλήματος μετά την έξοδο πέφτει στην ευρωζώνη. Οι Ευρωπαίοι δεν αντιτίθενται στην έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη την γεωπολιτική αστάθεια που υπάρχει σήμερα, αλλά και την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρώπη, επιθυμούν η έξοδος να συνοδεύεται από προληπτικά μέτρα, τα οποία θα διασφαλίσουν την ομαλή προσαρμογή.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός του Δεκεμβρίου, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση από την τρόικα, γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών και διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Νταισελμπλούμ κάλεσε τη Γερμανία να μην επαναπαύεται στις δάφνες των μεταρρυθμίσεων που έκανε πριν από χρόνια στον τομέα εργασίας. «Μεταρρυθμίσεις δεν είναι κάτι που κάνει κάποιος πριν δέκα ή είκοσι χρόνια», είπε ο Ντάισελμπλουμ στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Διαβάστε επίσης

Χωρίς πόθεν έσχες στις αντικειμενικές η αγορά ακινήτων