ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βέλγιο: Εκτενής αναφορά στον Τύπο για την αύξηση των ελληνικών spreads

Βέλγιο: Εκτενής αναφορά στον Τύπο για την αύξηση των ελληνικών spreads

Εκτενή αναφορά στην αύξηση των ελληνικών spreads κάνει ο βελγικός Τύπος και ειδικότερα η οικονομική εφημερίδα «Λ' Εκό», επισημαίνοντας πως πρόκειται για σημάδι ανησυχίας σε ό,τι αφορά στην πολιτική κατάσταση και την πορεία της διεθνούς βοήθειας, την οποία λαμβάνει η Ελλάδα.

Η «Λ' Εκό» δημοσιεύει δηλώσεις του οικονομολόγου της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas, Π. Ζακ, σύμφωνα με τις οποίες «υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για αυτή την αύξηση. Η πρώτη είναι ότι η χώρα παίζει λίγο με το να τρομάζει τον εαυτό της, αναφέροντας ότι δεν χρειάζεται πλέον πρόγραμμα στήριξης». Κατά την άποψή του, αυτό το μήνυμα εκλαμβάνεται αρνητικά από τις αγορές, τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένας επιτακτικός λόγος να ανακαλείται αυτό το θέμα την παρούσα στιγμή.

«Οι αγορές φοβούνται, επίσης, την πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ελλάδα, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, όπου το κόμμα της Αριστεράς προηγείται στις δημοσκοπήσεις» προσθέτει ο οικονομολόγος, ο οποίος τονίζει ότι «η πολιτική συγκυρία παίζει ρόλο βραχυπρόθεσμα, αν και το κόμμα της Αριστεράς άλλαξε και έγινε πολύ πιο φιλοευρωπαϊκό».

Με τίτλο «Μαύρος Οκτώβριος για τα παγκόσμια χρηματιστήρια» η εφημερίδα «Λα Λιμπρ Μπελζίκ» σημειώνει ότι τα χρηματιστήρια υπέστησαν «ψυχρολουσία» καταγράφοντας πτώση κατά -10% στις Βρυξέλλες, -11% στο Παρίσι, -10% στη Φρανκφούρτη και -6% στη Νέα-Υόρκη, ύστερα από τη δημοσίευση δυσμενών στατιστικών στοιχείων στις ΗΠΑ, ενώ οι απώλειες ήταν μεγάλες και στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: Πάει περίπατο το σχέδιο της Ελλάδας για έξοδο από το μνημόνιο!