ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εκτροχιάστηκε» ο ΟΣΕ

«Εκτροχιάστηκε» ο ΟΣΕ
Εκτός στόχων βρίσκεται το πρόγραμμα εξυγίανσης του ΟΣΕ, γεγονός που όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να καλύψει...

Εκτός στόχων βρίσκεται το πρόγραμμα εξυγίανσης του ΟΣΕ, γεγονός που όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να καλύψει, πλέον δεν κρύβεται. Εδώ και δέκα ημέρες στο υπουργείο Οικονομικών έχουν τα πλήρη στοιχεία για την πορεία του προγράμματος στο πρώτο τρίμηνο του έτους και τα αποτελέσματα δείχνουν... εκτροχιασμό! Μόνο η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έβγαλε ζημίες 42 εκατ. ευρώ, όταν ο στόχος που είχε τεθεί ήταν να έχει πλεονάσματα.

Ενδεικτικό του εκνευρισμού που έχει προκαλέσει στο οικονομικό επιτελείο, η πορεία του προγράμματος εξυγίανσης είναι και το γεγονός ότι εκφράστηκε η δυσαρέσκεια αυτή με μια επιλεκτική διαρροή που όμως δεν άρεσε καθόλου στο υπουργείο Μεταφορών και έγινε η αιτία να αναφερθεί ο ίδιος ο Δημήτρης Ρέππας σε «τζιτζιφιόγκους» που βρίσκονται στα γραφεία της οδού Νίκης!

Το υπουργείο Οικονομικών πάντως έσπευσε για ακόμα μια φορά να «μαγειρέψει» τα στοιχεία των 16 ΔΕΚΟ, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο όμιλος ΟΣΕ (ΟΣΕ – ΕΔΙΣΥ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ). Ενώ στο σύνολο των εσόδων φαίνεται πως έχει σημειωθεί άνοδος 15% στο τρίμηνο, εντούτοις μια πιο προσεκτική ανάγνωση εμφανίζει το μέγεθος του προβλήματος. Οι πωλήσεις του ομίλου εμφανίζουν υποχώρηση 37% σε σχέση με πέρσι (27.419 εκατ. ευρώ αντί για 43.663 εκατ. ευρώ). Το σωσίβιο έρχεται πάλι από το Κράτος αφού οι επιχορηγήσεις αυξήθηκαν με το ιλιγγιώδες 9985% (33.953 εκατ. ευρώ αντί για μόλις 25 εκατ. ευρώ πέρσι)!