ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Εκκαθαριστικά με εκπτώσεις για λίγους

ΕΝΦΙΑ: Εκκαθαριστικά με εκπτώσεις για λίγους

Εκπτώσεις για λίγους θα προβλέπουν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα εκδοθούν τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με εγκύκλιο της γενικής γραμματείας Εσόδων, στο φορολογητέο εισόδημα, προκειμένου να χορηγηθούν οι εκπτώσεις, θα λαμβάνονται υπόψη και εισοδήματα που απαλλάσσονται από την έκτακτη εισφορά, όπως το επίδομα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, τα επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκων, μέχρι και η αποζημίωση απόλυσης και τα προνομιακά επιδόματα αναπήρων.

Η νέα απόφαση έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν το δικαίωμα απαλλαγής από το 50% ή το 100% του ΕΝΦΙΑ εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, μεταξύ αυτών και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως για παράδειγμα τυφλοί, τρίτεκνοι, ανάπηροι, και πολύτεκνοι.

Όπως έγινε γνωστό, στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάθε φορολογούμενου που θα λαμβάνεται υπόψη για να διαπιστωθεί εάν δικαιούται ή όχι την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, θα συνυπολογίζεται επίσης και το ΕΚΑΣ.

Όλα τα παραπάνω ποσά θα προστίθενται στα λοιπά εισοδήματα των φορολογουμένων, τα οποία υπόκεινται κανονικά σε φόρο ή φορολογούνται αυτοτελώς, δηλαδή στους μισθούς, στις συντάξεις, στα ενοίκια ή στα κέρδη από επιχειρήσεις, στους τόκους καταθέσεων κτλ. Στη συνέχεια στο άθροισμα που θα προκύπτει θα προστίθενται και τυχόν επιπλέον διαφορά εισοδήματος λόγω υψηλών τεκμηρίων.

Έτσι στις περισσότερες περιπτώσεις τα συνολικά ποσά «καθαρού ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος» θα «φουσκώνουν» υπέρμετρα και θα ξεπερνούν τα σχετικά χαμηλά όρια εισοδήματος που έχουν τεθεί ως προϋποθέσεις για τη χορήγηση των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να κληθούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό ΕΝΦΙΑ εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που περίμεναν ότι θα είναι δικαιούχοι απαλλαγών του ΕΝΦΙΑ.

Τα νέα σημειώματα του ΕΝΦΙΑ για τους δικαιούχους των εκπτώσεων αναμένεται να αναρτηθούν στο TaxisNet την επόμενη εβδομάδα.

Η όλη διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά, κάτι που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να προσκομίσουν δικαιολογητικά.

Διαβάστε επίσης:

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση