ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tέλη Δεκεμβρίου το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Tέλη Δεκεμβρίου το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Δίμηνη παράταση δόθηκε στην επιτροπή που έχει συσταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τον προσδιορισμό τυχόν ποσού αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου από τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα η προθεσμία κατάρτισης του σχετικού πορίσματος που έπρεπε αρχικά να ολοκληρωθεί από την επιτροπή μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2014 παρατάθηκε έως τα τέλη του 2014.

Έργο της επιτροπής είναι να προσδιορίσει εάν το Δημόσιο μπορεί να αξιώσει από τη γερμανική κυβέρνηση χρήματα από τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο, αλλά και το ύψος των σχετικών ποσών.

Σημειώνεται πως η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων ενημερώθηκε προ ημερών από το συντονιστή της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών Παναγιώτη Καρακούση και τον αναπληρωτή συντονιστή Βασίλειο Μαλεσιώτη για τον τρόπο υπολογισμού του κατοχικού δανείου. Και οι δύο ενημέρωσαν για τη μεθοδολογία που ακολουθεί η ειδική ομάδα εργασίας και το υλικό που έχει συλλέξει. Υλικό το οποίο σε μεγάλο βαθμό προσδιορίζει και το ύψος του κατοχικού δανείου.

Οι κ. Καρακούσης και Μαλεσιώτης ενημέρωσαν πως το ύψος του κατοχικού δανείου προέκυψε με αναγωγή σε δολάρια του 1941 του συνολικού ποσού των αναγκαστικών απολήψεων που έλαβαν από την Τράπεζα της Ελλάδος τα γερμανικά στρατεύματα, κατά τη διάρκεια της κατοχής, διότι το δολάριο ήταν τότε το μοναδικό σχετικά σταθερό νόμισμα. Η ομάδα εργασίας θα κάνει τον εκτοκισμό τού αρχικώς ληφθέντος ποσού από την 1η Ιανουαρίου 1945, με βάση ένα επιτόκιο βασισμένο στη μέση απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου.

Η ομάδα εργασίας που συγκέντρωσε 45.000 έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών, 761 φακέλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και 5.000 έγγραφα από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ενημέρωσε τη διακομματική επιτροπή για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο έργο της. Η επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών ο αναμένεται να έχει συντάξει την έκθεσή της έως την 31 Δεκεμβρίου 2014 και εκεί θα υπάρχει προσδιορισμός του ύψους των γερμανικών αποζημιώσεων όλων των τύπων.

Η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε πόρισμα αν δεν πάρει στα χέρια της την έκθεση της επιτροπής που έχει συσταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αν δεν της διαβιβαστεί και το υλικό που έχει χαρακτηριστεί ως απόρρητο.

Διαβάστε επίσης:

Ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε: Καλή Λευτεριά Έλληνες!