ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Βαρουφάκης: «Να κουρευτεί παράλληλα το δημόσιο με το ιδιωτικό χρέος»

Γ. Βαρουφάκης: «Να κουρευτεί παράλληλα το δημόσιο με το ιδιωτικό χρέος»

Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο γνωστός οικονομολόγος τόνισε ότι οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια είναι μια αποσπασματική λύση και επανέλαβε την άποψή του περί γενναίου κουρέματος του χρέους.

Οποιαδήποτε αποσπασματική προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος των "κόκκινων δανείων" δεν θα βοηθήσει ουσιαστικά την ελληνική οικονομία, εκτιμά ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης.

Σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε πως η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί μέλος του συνολικού προβλήματος χρέους στη χώρα και μόνο έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Γι αυτό προτείνει μαζί με το "κούρεμα" των κόκκινων δανείων του ιδιωτικού τομέα να υπάρξει και "κούρεμα" του δημοσίου χρέους. "Μόνο έτσι θα σταθεροποιηθεί το σύστημα. Αυτός είναι ο νόμος της αγοράς. Η κατάσταση πρέπει να ξεκαθαρίσει και να υπάρξει ελάφρυνση της οικονομίας".

"Η συζήτηση και ο επανακαθορισμός απλά του ύψους του επιτοκίου των δανείων δεν πρόκειται να φέρει λύση, είτε στο ιδιωτικό είτε στο δημόσιο χρέος", σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης, επισημαίνοντας πως πρέπει να επιδιώξουμε μία νέα συμφωνία με την ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη παράλληλα με το ταυτόχρονο "κούρεμα" θα πρέπει να υπάρξει μία γενναία επενδυτική κίνηση απ' την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στη χώρα μας προκειμένου να δοθεί ώθηση στην οικονομία.

Όπως σημειώνει πάνω σε αυτούς τους στόχους θα πρέπει να χτιστεί μία εθνική συμμαχία των πολιτικών δυνάμεων.

Μάλιστα ο ίδιος σχολίασε πως όλα τα κόμματα συμφωνούν κατά βάθος με αυτή την αντίληψη, ωστόσο δεν το λένε για πολιτικούς λόγους. "Συμφωνούν μόνο όταν κλείνουν τα μικρόφωνα και οι κάμερες", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικές ειδήσεις