ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Στουρνάρας δίνει... συμβουλές μέσω εφημερίδας στον Χαρδούβελη

Ο Στουρνάρας δίνει... συμβουλές μέσω εφημερίδας στον Χαρδούβελη

Άλλη μια «πολιτική» παρέμβαση κάνει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, σε δηλώσεις του στα «Νέα», αναφέρει ότι «τα αδιάθετα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, στο μεγαλύτερο μέρος τους, ως προληπτική πιστωτική γραμμή για να βγει η Ελλάδα από το μνημόνιο με δίχτυ ασφαλείας».

«Εφόσον δεν χρησιμοποιηθούν, τα 11,5 δισ. ευρώ θα μειώσουν το δημόσιο χρέος», προσθέτει.

«Εξαιρώντας πρώτα ένα μικρό ποσό το οποίο πρέπει να μείνει ως μαξιλάρι ασφαλείας για απρόβλεπτους κινδύνους γενικότερα του χρηματοπιστωτικού συστήματος», συνεχίζει, «το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προληπτική γραμμή στήριξης επιστρεφόμενο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

»Με τον τρόπο αυτό: α) παραμένει διαθέσιμο σε περίπτωση που χρειαστεί είτε για το τραπεζικό σύστημα είτε για ευρύτερες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, β) μειώνει ισοπόσως το δημόσιο χρέος όσο δεν χρησιμοποιείται και γ) εφόσον μειώνει το δημόσιο χρέος δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί μια ρεαλιστική χαλάρωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 με σκοπό το γενικότερο όφελος της ελληνικής οικονομίας και των ελλήνων πολιτών».

Με την παρέμβασή του ο κ. Στουρνάρας «υποδεικνύει» τις πιθανές λύσεις που πρέπει να διαπραγματευθεί ο Γκίκας Χαρδούβελης, μπαίνοντας για ακόμη μια φορά - με δημόσια παρέμβαση αυτή τη φορά - στα «χωράφια» του υπουργού Οικονομικών.

Σχετικές ειδήσεις