ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντράγκι: Νέο πακέτο για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας

Ντράγκι: Νέο πακέτο για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι διεμήνυσε σήμερα ότι το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης σχεδιάζει να προχωρήσει σε έναν νέο κύκλο ενεργειών για να συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας της ευρωζώνης.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πτωτικοί κίνδυνοι και γνωρίζουμε ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», δήλωσε ο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα, λίγη ώρα αφότου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό 0,05%, όπως το είχε διαμορφώσει τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τον Ντράγκι, στη συνεδρίαση του 24μελούς ΔΣ ελήφθη ομόφωνα η απόφαση να δοθεί η εντολή στο προσωπικό της ΕΚΤ και του Ευρωσυστήματος να «προετοιμάσουν έγκαιρα περαιτέρω μέτρα προς εφαρμογή, εάν αυτό απαιτηθεί».

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου —την τελευταία πριν η Τράπεζα μετακινηθεί στα νέα της γραφεία, στους δίδυμους ουρανοξύστες 45 ορόφων στο ανατολικό τμήμα της Φραγκφούρτης—, ο Ντράγκι είπε ότι θα ήταν «πρόωρο» να συζητηθεί δημόσια ποια εργαλεία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει το ίδρυμα αυτό για να αναζωογονήσει την οικονομία της ευρωζώνης. Πάντως, επέμεινε ότι η απόφαση να ληφθούν μη συμβατικά μέσα νομισματικής πολιτικής, εάν απαιτείται, ήταν ομόφωνη.

Οι περισσότεροι παράγοντες των χρηματαγορών προεξοφλούν ότι, με τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ να βρίσκονται πλέον πάρα πολύ κοντά στο μηδέν, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ΕΕ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μια πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και να αποτρέψει το ενδεχόμενο να ενσκήψει αποπληθωρισμός.

Ο τρόπος που θα προχωρήσει η Τράπεζα δεν είναι απολύτως σαφής, αλλά βάσει όσων είναι γνωστά, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα εφαρμοστεί θα περιλαμβάνει την αγορά κρατικών ή/και εταιρικών ομολόγων.

Αλλά οι περισσότεροι από τους αναλυτές δεν περιμένουν το πακέτο μέτρων για την τόνωση της οικονομίας να τεθεί σε εφαρμογή πριν από τις αρχές του νέου έτους τουλάχιστον—αφού δοθούν στη δημοσιότητα οι νεότερες εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, τον Δεκέμβριο.

Πριν από τη σημερινή συνεδρίαση, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, υπήρξαν δημοσιεύματα σε ΜΜΕ που περιείχαν επικρίσεις για τον τρόπο που ασκεί την διοίκηση της ΕΚΤ ο Ντράγκι, αλλά και για την εξάρτησή του από μια ολιγομελή ομάδα συμβούλων. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέκρουσε τις επικρίσεις αυτές δηλώνοντας πως είναι «μάλλον φυσιολογικό να υπάρχουν διαφωνίες για διάφορα ζητήματα».

«Συμβαίνει παντού», σχολίασε ο Ντράγκι, αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις οι οποίες γίνονται στην Fed των ΗΠΑ, ή στην Ιαπωνία, ή στη Βρετανία.

Ο Ντράγκι παραδέχθηκε σήμερα ότι τα οικονομικά δεδομένα και οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν πως η κατάσταση στην 18μελή ευρωζώνη συνεχίζει να δείχνει εξασθένηση της ορμής της οικονομικής δραστηριότητας, γεγονός που εγείρει την πιθανότητα η ΕΚΤ να αναθεωρήσει εκ νέου επί τα χείρω της προβλέψεις της για την πορεία της.

«Οι πληροφορίες αυτές πλέον έχουν ενσωματωθεί στις πιο πρόσφατες προβλέψεις ιδιωτικών και δημοσίων οργανισμών, κάτι που κατατείνει σε μια αναθεώρηση προς το κάτω των προβλέψεων για την ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ με ορίζοντα το 2016».

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΚΤ δήλωσε πως οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι πιθανό να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη και να μειώσουν τις επενδύσεις.

Ακόμη, ο Ντράγκι διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχουν «συνασπισμοί», ούτε ένα «χάσμα» μεταξύ «βορρά και νότου».

Στοιχεία, που θα δοθούν στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να δείξουν πως η ανάπτυξη στην ευρωζώνη εκμηδενίστηκε το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στα τέλη του Σεπτεμβρίου και ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η Γερμανία, ενδέχεται να περιέπεσε και τυπικά σε ύφεση.

Το ευρώ υποχώρησε κι άλλο έναντι του δολαρίου, σε ιστορικό χαμηλό διετίας, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η Γουόλ Στριτ έπεφταν μετά τις δηλώσεις Ντράγκι.

Σχετικές ειδήσεις