ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θέμα ημερών η επιστροφή της τρόικας

Θέμα ημερών η επιστροφή της τρόικας

Θέμα ολίγων ημερών είναι πλέον η λήψη απόφασης από την τρόικα για επιστροφή στην Αθήνα

Τα «βασικά αγκάθια» ήταν μέχρι χθες (11/11/2014) η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, τα «κόκκινα δάνεια» καθώς και η εξομοίωση του ΦΠΑ, θέματα στα οποία η συζήτηση μέσω emails επρόκειτο να συνεχιστεί και σήμερα (12/11/2014) το πρωί.

«Χρειάζεται πρόοδος σε πολλά θέματα» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στις 8 Δεκεμβρίου, δήλωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα. Τα ανοιχτά θέματα, ανέφερε, αφορούν τον προϋπολογισμό του 2015, τα «κόκκινα» δάνεια και την εντατικοποίηση στην είσπραξη των φόρων και άλλων κρατικών εσόδων.

Σε ό,τι αφορά την ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε χθες (11/11/2014) ότι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, «ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο», όπως αναφέρει η Καθημερινή. Ο ίδιος ανέφερε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «περιορισμένη ελαστικότητα» από την πλευρά των κρατών-μελών, εννοώντας ότι η εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων μπορεί να μεταφερθεί το 2015. Τόνισε ότι η τρόικα κατανοεί ώς έναν βαθμό πως δεν μπορούν να γίνουν τα πάντα μέσα σε τρεις εβδομάδες, ωστόσο επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα. Μέχρι το τέλος του έτους, είπε, θα πρέπει να έχει λυθεί και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι «η υπόθεση είναι ότι η Ελλάδα θα εξέλθει από το πρόγραμμα και δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα σαν αυτό που είχε μέχρι τώρα». Είπε, επίσης, ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για το τι θα γίνει με την Ελλάδα μετά την 1η Ιανουαρίου, αλλά τόνισε ότι είναι σημαντικό η χώρα να πάει σε μια σταθερή και επί της αρχής ανεξάρτητη κατάσταση στην οποία δεν θα υπάρχει πρόγραμμα με προκαθορισμένα ποσά. Τέλος, ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμα σε μια αρκετά ισχυρή θέση, καθώς η οικονομία της «δεν είναι πολύ ανταγωνιστική, ενώ πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα».

Σχετικές ειδήσεις