ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τρόικα «ξηλώνει» τη ρύθμιση των 100 δόσεων

Η τρόικα «ξηλώνει» τη ρύθμιση των 100 δόσεων

Υπό το βάρος των πιέσεων της τρόικας, η κυβέρνηση «κάνει πίσω», ετοιμάζει «νομοτεχνική βελτίωση» στη ρύθμιση οφειλών των 100 δόσεων και δείχνει να έχει χάσει πια κάθε ψήγμα αξιοπιστίας, σοβαρότητας και ευθύνης.

Η κυβέρνηση, η οποία χρειάστηκε περίπου δύο μήνες για να φτιάξει το συγκεκριμένο νόμο, μέχρι και την Τρίτη (11/11/2014) διεμήνυε σε όλους τους τόνους ότι «η ρύθμιση χρεών είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί», παρά τις ενστάσεις της τρόικας.

Παράλληλα, μόλις χθες (12/11/2014) το πρωί το υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Εσόδων διέψευδαν ότι θα μείνουν εκτός ρύθμισης οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΝΦΙΑ.

Ξαφνικά το βράδυ, το υπουργείο επιβεβαίωσε την αλλαγή στάσης, ανακοινώνοντας ότι οι οφειλές αυτές θα εξαιρεθούν από τη ρύθμιση ενώ, μέχρι και αργά το βράδυ της Τετάρτης (12/11/2014), δεν επιβεβαίωνε αν τελικώς η εξαίρεση θα επεκταθεί σε όλες τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ποιοι μένουν «εκτός»:

- Οι οφειλές των δόσεων του ΕΝΦΙΑ που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλαδή οι 4 εναπομείνασες δόσεις του νέου φόρου ακινήτων, οι οποίες λήγουν στις 29-11-2014, στις 31-12-2014, στις 30-1-2015 και στις 27-2-2015.

- Οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές του φόρου εισοδήματος, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης του 2014 (πρόκειται για την τρίτη διμηνιαία δόση των οφειλών αυτών, η οποία λήγει να πληρωθεί στις 29-11-2014).

Παρά τις δεσμεύσεις και τους λεονταρισμούς Σαμαρά – Βενιζέλου, λοιπόν, ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων που ψηφίστηκε θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, η διάταξη άρχισε να ξηλώνεται μετά από απαίτηση των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα αντέδρασε έντονα στη ρύθμιση αυτή, γιατί θα επέτρεπε σε πολλούς φορολογούμενους να μην πληρώσουν τίποτα στην εφορία για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος έως τον Μάρτιο, αλλά να ζητήσουν να κάνουν ρύθμιση για το σύνολο των οφειλών αυτών και να τα πληρώσουν με δόσεις ή εφάπαξ, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Έτσι, εντός των επομένων ημερών, αναμένεται η κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή για να αλλάξουν οι σχετικές διατάξεις του νόμου.

Σχετικές ειδήσεις