ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον «αέρα» η επένδυση αξιοποίησης της «Αθηναϊκής Ριβιέρας»

Στον «αέρα» η επένδυση αξιοποίησης της «Αθηναϊκής Ριβιέρας»

Στον αέρα η μεταβίβαση της Αθηναϊκής Ριβιέρας καθώς οι δήμοι Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και 80 κάτοικοι από το ΣτΕ ζητούν την ακύρωση της μεταβίβασης και της αξιοποίησης της.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Οι δήμοι ισχυρίζονται πως η παραχώρηση των εκτάσεων παραβιάζει συνταγματικές αρχές (όπως της ιδιοκτησίας) και πως ορισμένα προστατεύονται από το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας-Αττικής και απαγορεύεται οποιαδήποτε εμπορική και οικοδομική δραστηριότητας.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι μεταξύ των προστατευμένων περιοχών που έχουν παραχωρηθεί στην επίμαχη εταιρεία είναι οι Αλυκές Αναβύσσου έκτασης 669.095 τετραγωνικών μέτρων, που έχει χαρακτηριστεί ως υγρότοπος Α΄ προτεραιότητας, ενώ άλλες προστατευόμενες περιοχές που μεταβιβάστηκαν, είναι εντός αρχαιολογικών χώρων, δασικών εκτάσεων και αιγιαλών, που προστατεύονται επιπρόσθετα τόσο από το Σύνταγμα, όσο και από την νομοθεσία.

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα περιλαμβάνει οικόπεδα φιλέτα επιφάνειας 3,6 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, δηλαδή των ακινήτων του παραλιακού μετώπου της πρωτεύουσας (ακτογραμμή 80 χλμ) που ξεκινά από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και φτάνει μέχρι το ακρωτήριο του Σουνίου.

Τα ακίνητα μεταβιβάστηκαν στην εταιρία που δημιούργησε η κυβέρνηση με την επωνυμία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.», η οποία έχει ζωή 99 χρόνια, το 100% των μετοχών της είναι ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου και στοχεύει κυρίως στην αξιοποίηση των ακινήτων. Η αποκαλούμενη Ριβιέρα εκτείνεται στην παραλιακή περιοχή που ξεκινά από το Φάληρο (εκεί όπου θα κατασκευαστεί η Νέα Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη, από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος») και φτάνει μέχρι το ακρωτήριο του Σουνίου.

Σχετικές ειδήσεις