ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ILO: Χρειάζονται επείγοντα μέτρα για την κοινωνική κρίση

ILO: Χρειάζονται επείγοντα μέτρα για την κοινωνική κρίση

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια παρατεταμένη κοινωνική κρίση, εκτός εάν ληφθούν μέτρα, προειδοποιεί μια νέα έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας με τίτλο «παραγωγικές θέσεις εργασίας για την Ελλάδα».

Η μελέτη περιγράφει το ρυθμό της δημιουργίας θέσεων εργασίας στη χώρα ως «αναιμική», και λέει ότι περισσότερο από το 70% των περίπου 1,3 εκατομμύρια ανέργων έχει παραμείνει εκτός εργασίας για περισσότερο από ένα χρόνο. Αυτό, αναφέρουν οι συντάκτες της, είναι το αποτέλεσμα της μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας που χάνονται από την αρχή της κρίσης το 2008.

ilo

Παρατηρεί ότι ο αριθμός των Ελλήνων που διατρέχουν τον κίνδυνο της φτώχειας υπερδιπλασιάστηκε σε πέντε χρόνια. Από λίγο πάνω από 20% το 2008 σε πάνω από 44% το 2013.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και για να θέσει τη χώρα σε μια πορεία βιώσιμης ανάκαμψης, χρειάζονται επείγοντα μέτρα για την υποστήριξη των ανθρώπων και των επιχειρήσεων. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να συμφωνηθούν από τα τρία μέρη, την κυβέρνηση, των εργοδοτών και των εργαζομένων», λέει ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ Guy Ryder.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος ερευνών της ΔΟΕ, Raymond Torres, η στρατηγική της ανάκαμψης έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στην παραδοχή ότι η μείωση των μισθών και η δημοσιονομική εξυγίανση θα αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα και θα ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, η έκθεση δείχνει ότι μια σειρά από άλλα ζητήματα – και όχι οι μισθοί - είναι η αιτία του προβλήματος της ανταγωνιστικότητας.

Ανάγκη για πιο ολοκληρωμένη στρατηγική για την ανάπτυξη και την απασχόληση

Η ΔΟΕ καλεί για μια πιο ολοκληρωμένη στρατηγική για την απασχόληση που θα περιλαμβάνει σειρά μέτρων για τη στήριξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση των πιο πιεστικών επιπτώσεων της κρίσης.

Τα επείγοντα μέτρα περιλαμβάνουν:
• εγγύηση εισόδου στην αγορά εργασίας σε όλους τους νέους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη
• μέριμνα για επιχειρήσεις «κοινωνικής οικονομίας» που να ανοίγει δρόμο στη δημιουργία θέσεων εργασίας
• βελτίωση της πρόσβασης σε πιστώσεις για τις μικρές επιχειρήσεις
• αναθεώρηση του ρυθμού και του μείγματος της πολιτικής δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να μην υπονομεύονται οι προσπάθειες ανάκαμψης.

Ειδικότερα προτείνονται:

1. Διεύρυνση της οικονομικής βάσης με τη διευκόλυνση της επέκτασης των βιώσιμων επιχειρήσεων, την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ του τουρισμού και των γεωργικών προϊόντων διατροφής, καθώς και την προώθηση των επενδύσεων που ενισχύουν την απασχόληση
2. Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και της εργασίας της φτώχειας μέσω μιας ευρύτερης φορολογικής βάσης. Τη βελτίωση των κινήτρων για χαμηλόμισθη εργασία με ταυτόχρονη μετατόπιση της φορολογικής επιβάρυνσης από την εργασία, τις μικρές επιχειρήσεις και την κατανάλωση για κάλυψη βασικών αναγκών, σε άλλες βάσεις όπως η ιδιοκτησία. Στην πρόταση αυτή παίζει σημαντικό ρόλο η απαραίτητη κινητοποίηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
3. Εξασφάλιση επαρκούς κάλυψης του συστήματος κοινωνικής προστασίας
4. Ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου, με τον σχεδιασμό προγραμμάτων απόκτησης δεξιοτήτων σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους φορείς παροχής εκπαίδευσης. Αξιοποίηση της μαθητείας και της απόκτησης εμπειρίας στην εργασία για τους νέους και ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης και των ενεργητικών προγραμμάτων για την αγορά εργασίας
5. Οικοδόμηση κοινωνικού διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης, των εργοδοτών και των εργαζομένων και στην αντιμετώπιση του κατακερματισμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ώστε να επιτευχθεί γαλουχήσει μια ισορροπημένη ανάκαμψη

Πηγή: http://www.neurope.eu/article/ilo-greece-needs-address-risk-prolonged-social-crisis
http://www.ilo.org/global/lang--en/index.htm

Σχετικές ειδήσεις