ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τους λογαριασμούς μόνο το μισό πάει στη ΔΕΗ

Από τους λογαριασμούς μόνο το μισό πάει στη ΔΕΗ

Στην ανάγκη ελάφρυνσης του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος από την υπερβάλλουσα φορολογία και τα λοιπά τέλη αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου της εταιρείας.

Όπως εξηγεί μεγάλο μέρος των χρεώσεων που περιλαμβάνονται στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, σχετίζονται με διάφορους φόρους και τέλη, τα οποία δεν έχουν σχέση με τις χρεώσεις προμήθειας για την ηλεκτρική ενέργεια της ΔΕΗ, ενώ το σκέλος που αφορά μόνο το κόστος της ενέργειας, επιβαρύνεται επίσης από την υψηλή φορολογία στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών (ACER) και του Συμβουλίου Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ευρώπης (CEER), το κόστος ενέργειας αντιπροσωπεύει μόνο το 53% της τελικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενός ρυθμιστικούς πλαισίου το οποίο να προωθεί τη μετάβαση σε μία πραγματικά απελευθερωμένη αγορά, η οποία θα λειτουργεί με διαφάνεια και δίκαιους κανόνες για όλους τους συμμετέχοντες. Μόνο έτσι είπε θα είμαστε σε θέση να χρηματοδοτούμε επενδύσεις στρατηγικής σημασίας, οι οποίες θα έχουν θετική επίπτωση στη λειτουργική μας αποδοτικότητα, προς όφελος των μετόχων μας και των πελατών μας.

Ωστόσο η πορεία της εταιρείας ήταν ιδιαίτερα καλή στο εννεάμηνο κατά το οποίο παρουσίασε αυξημένα κέρδη μετά από φόρους και Ebitda με τον κύκλο εργασιών, ωστόσο, να μειώνεται κατά 69 εκατ. ευρώ ή 1,5%. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 4,424,9 εκατ. ευρώ έναντι 4,493,9 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2013. Τα μετά από φόρους κέρδη ανήλθαν σε 121,8 εκατ. ευρώ έναντι 6,7 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2013, ενώ τα κέρδη προ φόρων το εννεάμηνο του 2014 ανήλθαν σε 179,5 εκατ. ευρώ έναντι 56,9 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2013.

Μ.Π.

Σχετικές ειδήσεις