ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε αναμμένα κάρβουνα η κυβέρνηση για την απάντηση της τρόικα

Σε αναμμένα κάρβουνα η κυβέρνηση για την απάντηση της τρόικα

Με την πλάτη στον τοίχο έχει βρεθεί η κυβέρνηση περιμένοντας ακόμα και σήμερα 1η Δεκεμβρίου 2014 απάντηση από την τρόικα στο μέιλ- φωτιά με τις θέσεις της προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση, οι οποίες συνεπάγονται νέα δυσβάστακτα μέτρα για τους πολίτες

Παρά την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης, η οποία ξέχασε τις "κόκκινες γραμμές" και πρότεινε στην τρόικα μέτρα που φέρνουν τα πάνω κάτω στις συντάξεις, στο ΦΠΑ του τουρισμού και σε κοινωνικές παροχές προς ευπαθείς ομάδες, όπως το ΕΚΑΣ, η απάντηση των δανειστών δεν θεωρείται βέβαιη.

Έτσι, δεν αποκλείεται να τεθούν επί τάπητος ακόμα πιο «αιματηρές» περικοπές με μόνο στόχο από πλευράς κυβέρνησης να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό.

Εφόσον οι πιστωτές της χώρας μας, αποδεχτούν τις προτάσεις, τότε αναμένεται να έρθουν άμεσα στην Αθήνα για νέο κύκλο συζητήσεων.

Ωστόσο, αν δεν τις αποδεχτούν, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει «Plan B», τη στιγμή που οι θέσεις της οι οποίες περιλαμβάνονται στο μέιλ που εστάλη το Σάββατο 28/11/2014 προκαλούν ήδη σοβαρές αντιδράσεις, καθώς επιφέρουν ανατροπές σε συνταξιοδοτικά κεκτημένα και περικοπές σε μισθολόγια και επιδόματα

Υπενθυμίζεται ότι στην επιοστολή προς την τρόικα μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται:

  • το «πάγωμα» των συντάξεων για το 2016 και 2017 καθώς και η σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από το 2019, ώστε να μην μπορεί κανείς ασφαλισμένος να λάβει σύνταξη πριν από τα 62 του χρόνια.
  • η αύξηση των ενσήμων για την κατώτερη σύνταξη από τα 4.500 στα 6.500 και η ενοποίηση σε διοικητικό επίπεδο των ασφαλιστικών ταμείων.
  • η πρόταση της αύξησης του ΦΠΑ στον τουρισμό από 6,5% σε 13%
  • η αυστηροποίηση χορήγησης ΕΚΑΣ, για να εξοικονομηθεί κονδύλι 80 εκ ευρώτο μισθολογικό στο Δημόσιο με νέους εισαγωγικούς μισθούς απο 1η Ιανουαρίου 2015, καθώς και περικοπές σε δαπάνες για οδοιπορικά και εκτός έδρας

Σχετικές ειδήσεις