ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Η Ρωσία ξεκίνησε ενεργειακό πόλεμο

ΕΕ: Η Ρωσία ξεκίνησε ενεργειακό πόλεμο

Την ανάγκη, να διαφοροποιήσει η ΕΕ τις πηγές των προμηθειών της, επιβεβαιώνει η εγκατάλειψη από τη Ρωσία του σχεδίου για τον αγωγό αερίου South Stream, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει το South Stream και ο τρόπος με τον οποίο αυτό αποφασίσθηκε επιβεβαιώνουν πόσο σημαντική είναι για την Ευρώπη η διαφοροποίηση των πηγών των προμηθειών της», δήλωσε η Βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδια για τον Προϋπολογισμό, την επομένη της ανακοίνωσης από το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι το σχέδιο εγκαταλείπεται.

«Αυτή η νέα εξέλιξη θα πρέπει να συζητηθεί. Η συνεχής εξέλιξη του ενεργειακού τοπίου είναι ένας λόγος για να δημιουργήσει η ΕΕ μια Ένωση της Ενέργειας, μία από τις προτεραιότητες της οποίας θα είναι η ασφάλεια των προμηθειών», ανέφερε από την πλευρά του – μέσω ανακοίνωσης - ο αντιπρόεδρος, αρμόδιος για την Ενέργεια, Μάρος Σέφκοβιτς.

Στο μεταξύ, οι μετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του South Stream σημείωσαν την Τρίτη (2/12) μεγάλη πτώση.

Οι μετοχές της γερμανικής χαλυβουργίας Salgitter κατέγραψαν πτώση άνω του 7% στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, καθώς είχε εξασφαλίσει ένα μεγάλο συμβόλαιο στην κατασκευή του αγωγού.

Πτώση κατά περισσότερο από 8% σημείωσαν επίσης στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου οι μετοχές της ιταλικής εταιρείας Saipem, βασικός μέτοχος της οποίας είναι η ENI.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, στην Άγκυρα πως, εξαιτίας της αντίθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ρωσία βρίσκεται σε αδυναμία να συνεχίσει το πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος σχεδιάσθηκε για να παρακαμφθεί η Ουκρανία.

Ιδιωτική πρωτοβουλία των ομίλων Gazprom της Ρωσίας και ENI της Ιταλίας και κόστους 16 δισ. ευρώ, ο South Stream, οι εργασίες για τον οποίο άρχισαν επισήμως το Δεκέμβριο του 2012, επρόκειτο να συνδέσει σε μήκος 3.600 χιλιομέτρων τη Ρωσία με τη Βουλγαρία, περνώντας κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα, για να εξυπηρετήσει στη συνέχεια τη δυτική Ευρώπη, ιδιαίτερα την Ιταλία και την Ελλάδα, μέσω της Σερβίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβενίας. Θα είχε δυνατότητα μεταφοράς 63 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, δηλαδή όσο και οι ευρωπαϊκές αγορές ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται από την Ουκρανία…

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί από την Gazprom τον αυστηρό σεβασμό των κανόνων της ΕΕ και κυρίως να επιτραπεί η πρόσβαση τρίτων στον αγωγό, μπλοκάροντας το πρόγραμμα ελλείψει συμφωνίας από τη ρωσική πλευρά. Οι Βρυξέλλες απείλησαν, μάλιστα, με κυρώσεις τα επτά κράτη μέλη τους που ενέχονται στο πρόγραμμα, αν άρχιζαν τις εργασίες.

Οι ενδιαφερόμενες χώρες είναι η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Κροατία και η Σλοβενία, καθώς και η Σερβία, η οποία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ.

Η Βουλγαρία, την οποία κατηγόρησε ο πρόεδρος Πούτιν για να εξηγήσει την εγκατάλειψη του προγράμματος του South Stream, απέρριψε πάντως οποιαδήποτε ευθύνη για το θέμα, ενώ ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρόσεν Πλεβνέλιεφ επέρριψε με τη σειρά του την ευθύνη εξίσου σε Βρυξέλλες και Μόσχα.

«Είναι σαφές σε όλους ότι ο South Stream δεν είναι ένα ειδικά ρωσοβουλγαρικό σχέδιο, αλλά ένα σχέδιο ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ (...). Οι αποφάσεις βρίσκονται πλήρως στα χέρια της Ρωσίας και της ΕΕ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αρχηγός του βουλγαρικού κράτους.

«Πιστεύω πως ουδείς στην ΕΕ δεν θα πει 'όχι' στο σχέδιο South Stream αν η Ρωσία ευθυγραμμισθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«O South Stream είναι ένα σχέδιο που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην ΕΕ παρά μόνο αν γίνει σεβαστή η ευρωπαϊκή νομοθεσία», υπογράμμισε ακόμα ο Πλεβνέλιεφ, συμπληρώνοντας: «στο στάδιο όμως αυτό, η Ρωσία δεν έχει δείξει ότι θέλει να σεβαστεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας, Μπόζινταρ Λουκάρσκι, δήλωσε πάντως σήμερα πως «το σχέδιο δεν έχει τελειώσει όσο δεν έχουμε την επίσημη απόφαση της Ρωσίας», καθώς η απόφαση του προέδρου Πούτιν δεν έχει ακόμη κοινοποιηθεί στη Σόφια.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του βουλγαρικού κοινοβουλίου Μάρτιν Ντιμιτρόφ δήλωσε, τέλος από την πλευρά του, πως ο Ρώσος πρόεδρος επιχειρεί μια μπλόφα. «Πρόκειται για μια κίνηση τακτικής εκ μέρους του Πούτιν και της Ρωσίας για να ασκήσουν πίεση στην ΕΕ και τη Βουλγαρία. Ουδόλως έχουν εγκαταλείψει το South Stream», υποστήριξε στον ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Nova.