ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διέρρευσε το email του Χαρδούβελη στην τρόικα

Διέρρευσε το email του Χαρδούβελη στην τρόικα

Στη δημοσιότητα ήρθε εχθές (02/12/2014) το email που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών στην τρόικα.

Προτού το υπουργείο Οικονομικών λάβει την απάντηση για το χρόνο της άφιξης της αντιπροσωπείας στην Αθήνα, είδε στις εφημερίδες την επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Γκίκας Χαρδούβελης με το πλαίσιο των δημοσιονομικών μέτρων που αποδέχεται για να κλείσει η συμφωνία.

Η αποκάλυψη εκ Βρυξελλών σόκαρε τα κυβερνητικά στελέχη, καθώς πέραν του δημοσιονομικού πακέτου με βασική συνιστώσα τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, που θα αποδώσει πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ και των παραμετρικών παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό (κατώτατη σύνταξη με 20 χρόνια ασφάλισης και κατάργηση ως το 2019 όλων των μεταβατικών διατάξεων που επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση προ των 62 ετών), περιλαμβάνει και «προληπτικά μέτρα» για πρώτη φορά, τα οποία έρχονται σε προφανή αντίθεση με όλες τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών.

Στο υπουργείο Οικονομικών μόλις είδαν το δημοσίευμα θεώρησαν ότι «κάποιος τους τράβηξε το χαλί...» κι ότι είναι ενδεικτική της σκληρής στάσης των δανειστών.

Η αμηχανία ήταν έκδηλη, καθώς στην επιστολή του υπουργού περιγράφεται με σαφήνεια που ξαφνιάζει ότι η κυβέρνηση θα πάρει πίσω την ελάφρυνση κατά 30% της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης και θα επιβάλει επιπλέον φόρους σε είδη πολυτελείας, καπνό, ποτά θεσπίζοντας παράλληλα «λαχειοφόρο αγορά» για την αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επαφές έγιναν σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, καθώς από την ελληνική πλευρά θεωρήθηκε «unfair» η διαρροή του e-mail Χαρδούβελη.