ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευτυχώς, οι δανειστές είναι ακόμα εδώ

Ευτυχώς, οι δανειστές είναι ακόμα εδώ

Τρέχει το Χρηματιστήριο, ρεκόρ στο Χρηματιστήριο, άνοδος στο Χρηματιστήριο. Ακόμα και η κεφαλαιαγορά στην Ελλάδα, μοιάζει με τις πορείες: Άγεται και φέρεται από συνθήματα.

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς την επίπλαστη ευφορία που δημιούργησε η μεγάλη σημερινή άνοδος; Για όσους ασχολούνται έστω και επιδερμικά με το ελληνικό Χρηματιστήριο, τα πράγματα είναι εξηγήσιμα: Από τη μια υπάρχει η ευρωπαϊκή άνοδος, που ως συνήθως συμπαρασύρει και την εγχώρια, βαλκανική της συνιστώσα, στην οποία κυριαρχούν οι ξένοι επενδυτές. Από την άλλη είναι αρκετή μια έκθεση, όπως η σημερινή της Morgan Stanley, που προβλέπει βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.

Όλα αυτά εδράζονται στην ανακούφιση που προκάλεσε η επιμήκυνση του μνημονίου και η συνέχιση της παρουσίας της τρόικας στην Ελλάδα. Με δυο λέξεις «ευτυχώς, ακόμα μας επιτηρούν οι δανειστές» είναι το μήνυμα που βγαίνει από τη σημερινή εικόνα της ελληνικής χρηματαγοράς.

Ως προς τα τεχνικά ζητήματα, η χθεσινή διόρθωση διευκόλυνε τη σημερινή άνοδο, ενώ οι αναλυτές θεωρούσαν λογική την ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη έως τις 1030 μονάδες, όπου πλησίασε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι.-

Σχετικές ειδήσεις