ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με ένα ωραίο παραμύθι, το παιδί κοιμάται ήσυχο

Με ένα ωραίο παραμύθι, το παιδί κοιμάται ήσυχο

Τα μάθατε; Έρχεται η τρόικα! Όπως θα έλεγε παλαιότερα κι ο ένας εκ των κυβερνητικών εταίρων, «ο αγώνας τώρα, δικαιώνεται»! Προσπάθησε σκληρά η κυβέρνηση της καρδιάς μας, ο πρωθυπουργός έδωσε τις σωστές εντολές στους «επιτελείς», όλα κύλησαν ομαλά στο Eurogroup και αύριο, πρώτα ο Θεός, αναμένουμε τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών. Θα τα ράνουμε με ροδοπέταλα για το «καλωσήλθατε» και μετά, σαν επιστήθιοι φίλοι κι εταίροι που είμαστε, θα συζητήσουμε ήρεμα κι απλά, και θα καταλήξουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, επ' ωφελεία της κοινωνίας, βεβαίως- βεβαίως.

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Ας ετοιμαστούμε τώρα για το δείπνο και για την κατάκλιση. Έρχεται η τρόικα. Ωσαννά! Ακολούθησε και η ανακοίνωση για δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος «για τεχνικούς λόγους» αυτό πάλι το ακατάληπτο κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να το εξηγήσει. Θα ρυθμιστούν τα θέματα, η Βουλή θα κληθεί να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας τον Ιανουάριο και μετά, ως νέοι κάτοικοι του Μεσολογγίου, θα εξέλθουμε με στο σπαθί μας «δόξη και τιμή» του μνημονίου και θα απολαύσουμε τον ζωογόνο αέρα της οικονομικής ανεξαρτησίας. Και ζήσαν αυτοί καλά, κι εμείς καλύτερα.

Ας ετοιμαστούμε για κατάκλιση τώρα. Όλα βαίνουν καλώς. Υπάρχει βέβαια και μια μικρή μειοψηφία απροσάρμοστων, που ισχυρίζονται ότι όσο αυτός ο τόπος δεν κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, όσο δεν απελευθερώνει υγιείς δυνάμεις που μπορούν να παράγουν πλούτο, όσο δεν στρέφουμε την οικονομία μας από μια οικονομία ζήτησης και κατανάλωσης σε μια άλλη οικονομία, παραγωγής, τόσο τα μνημόνια –με όποιο όνομα- θα είναι εδώ. Κι αν τελειώσει αυτό το μνημόνιο, το κατά γενική παραδοχή εντελώς αποτυχημένο, θα έλθει ένα άλλο, λένε αυτοί οι αφιλότιμοι. Και θέλουν να μας χαλάσουν την ωραία ατμόσφαιρα του παραμυθιού, που η κυβέρνηση της καρδιάς μας έχει φιλοτεχνήσει.

Και τι λέει το παραμύθι; Ότι γίνεται διαπραγμάτευση –σκληρή ή λιγότερο σκληρή- για το πότε θα βγούμε από το μνημόνιο. Όπως λέμε "σαξές στόρι". Θυμάστε πώς το είπε ο πρωθυπουργός χθες στη Βουλή; «Κανείς δεν αμφιβάλει σήμερα ότι η Ελλάδα θα έχει βγει από την εποχή των μνημονίων σύντομα… Και πού πηγαίνουμε;… Σε μία νέα εποχή όπου θα τηρούμε τους δημοσιονομικούς στόχους, θα προχωρούμε τις μεταρρυθμίσεις και ιδιαίτερα εκείνες που προάγουν την ανταγωνιστικότητα και έχουν γίνει παντού στον υπόλοιπο κόσμο. Μόνο που τώρα που κάνουμε μεταρρυθμίσεις πλέον από εδώ και πέρα σε συνθήκες ανάπτυξης και μάλιστα ταχύρρυθμης ανάπτυξης, άρα θα μπορούμε σταδιακά να προχωρούμε και σε μέτρα ανακούφισης…».

Τότε, λέει ο κ. Σαμαράς, θα τηρούμε δημοσιονομικούς στόχους (ενώ τώρα, δεν τους τηρούμε;) και συγχρόνως θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες ανάπτυξης και μάλιστα ταχύρρυθμης.

Δηλαδή για να καταλάβω: Αύριο έρχεται η τρόικα, μπαίνουν όλα σε μια σειρά (ποια όλα, σε ποια σειρά δεν έχει και τόση σημασία) και σε λίγο βγαίνουμε από τα μνημόνια και τότε θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες ταχύρρυθμης ανάπτυξης! Θα τρώμε με χρυσά κουτάλια!

Ποιος γέλασε;

Σχετικές ειδήσεις