ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Moody's εξετάζει υποβάθμιση

Η Moody's εξετάζει υποβάθμιση

Όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του επιστρατεύει το κυβερνητικό επιτελείο στην προσπάθειά του να παραμείνει στην εξουσία λίγους μήνες ακόμα και να αποφύγει τη λαϊκή ετυμηγορία, με δεδομένο ότι η σημερινή συγκυβέρνηση θα ηττηθεί στις κάλπες όποτε κι αν γίνουν αυτές.

Σε αυτό το πνεύμα ο οίκος Moody's άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανό να προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, η οποία θα χρειαστεί να δανειστεί, όπως εκτιμά ο οίκος, περί τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2015.

Στη βιασύνη της να στηρίξει τη σημερινή κυβέρνηση, η Moody's σημειώνει ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών θα θέσει σε δοκιμασία τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά με την τρόικα. Παραβλέπει, όμως, το ότι είναι ακριβώς η σημερινή κυβέρνηση που επέσπευσε τις εξελίξεις για το Πρόεδρο Δημοκρατίας, αντί να δοκιμάσει να διαπραγματευτεί με την τρόικα.

Μια στοιχειωδώς υπεύθυνη κυβέρνηση, θα αξιοποιούσε τη δίμηνη παράταση που έλαβε από την Ευρώπη (eurogroup) για να κλείσει την εκκρεμότητα με τους εκπροσώπους των δανειστών μας. Αντ' αυτού ο κ. Σαμαράς προχωρεί σε επίσπευση των διαδικασιών εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, αφήνοντας μηδενικά χρονικά περιθώρια για διαπραγμάτευση σε περίπτωση εκλογών.

Σχετικές ειδήσεις