ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται το «Ελληνικό Σήμα» σε γάλα και ποτά

Έρχεται το «Ελληνικό Σήμα» σε γάλα και ποτά

Στις συσκευασίες γάλακτος και αλκοολούχων προϊόντων θα βρίσκεται από τις επόμενες ημέρες, το «Ελληνικό Σήμα», η καρδούλα με την ελληνική σημαία

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Γεράσιμο Γιακουμάτο «το σήμα ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών ταυτοποιεί την ελληνική προστιθέμενη αξία και σκοπός του είναι η εδραίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα προϊόντα που δηλώνονται ελληνικά».

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014, ο κ. Γιακουμάτος σημείωσε ότι με το σήμα θα αποφεύγεται η παραπλάνηση των καταναλωτών και θα κατοχυρώνεται η προστασία των συμφερόντων των παραγωγών από απομιμήσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς των ελληνικών επιχειρήσεων.

Για την απονομή του σήματος, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές που θέτουν οι διεθνείς, κοινοτικές και εθνικές διατάξεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά τις επισημάνσεις, την ασφάλεια και την προστασία του καταναλωτή. Επίσης θα πρέπει από την παραγωγή ή την επεξεργασία τους να προκύπτει εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Αυτό σημαίνει ότι για τα φυσικά προϊόντα βασικό κριτήριο είναι η παραγωγή ή εκτροφή ή συγκομιδή ανάλογα με το προϊόν στην Ελληνική επικράτεια. Για τα μεταποιημένα φυσικά προϊόντα πρέπει ποσοστό της μάζας των συστατικών τους ή της μάζας της βασικής πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται να προέρχεται από την Ελλάδα (το ποσοστό είναι διαφορετικό για κάθε κατηγορία ενώ εισάγονται και εξαιρέσεις για πρώτες ύλες που δεν μπορούν να παραχθούν στην Ελλάδα ή επιτρέπονται και προσωρινές εξαιρέσεις αν υπάρχει έλλειψη σε συγκεκριμένη πρώτη ύλη λόγω έκτακτων συνθηκών).

Το Σήμα αποτελεί μια δωρεάν προσφορά της Ένωσης Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας στο πλαίσιο της συμβολής και του κλάδου της διαφήμισης για τη διαμόρφωση ενός ισχυρού σήματος για τα ελληνικά προϊόντα και τις υπηρεσίες, όπως σημείωσαν στελέχη της Ένωσης που μετείχαν στη συνέντευξη.

Σχετικές ειδήσεις