ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση του δείκτη μισθών γ' τριμήνου

Αύξηση του δείκτη μισθών γ' τριμήνου

Μετά από τέσσερα συνεχή χρόνια συνεχούς μείωσης, αναστράφηκε η πτωτική πορεία του δείκτη μισθών, χωρίς καμία διόρθωση, στο σύνολο της οικονομίας (εκτός από τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών) το γ΄ τρίμηνο του 2014, για πρώτη φορά από το β΄ τρίμηνο 2010. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το γ΄ τρίμηνο εφέτος ο σχετικός δείκτης σημείωσε αύξηση 4,8% έναντι μείωσης 2% που σημειώθηκε το γ΄ τρίμηνο 2013.

Ο δείκτης, με εποχική διόρθωση και χωρίς διόρθωση εργάσιμων ημερών, παρουσίασε αύξηση 2,1% το γ΄ τρίμηνο εφέτος έναντι μείωσης 2,2% που καταγράφηκε το γ΄ τρίμηνο 2013. Όπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ, στον συγκεκριμένο δείκτη έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, σε ορισμένες επιχειρήσεις ο 14ος μισθός να έχει καταβληθεί στο α΄ τρίμηνο του 2014 αντί στο τελευταίο του 2013, όπως γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια.
Τέλος, ο δείκτης, με διόρθωση εργάσιμων ημερών και χωρίς εποχική διόρθωση, σημείωσε αύξηση 7% το γ΄ τρίμηνο εφέτος έναντι μείωσης 2,2% το αντίστοιχο τρίμηνο εφέτος. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, και εδώ παρατηρήθηκε το φαινόμενο, σε ορισμένους κλάδους ο 14ος μισθός να έχει καταβληθεί στο α΄ τρίμηνο του 2014 αντί στο τελευταίο του 2013.

Σχετικές ειδήσεις