ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δικαστικές αποφάσεις: «Όχι» στη δέσμευση καταθέσεων

Δικαστικές αποφάσεις: «Όχι» στη δέσμευση καταθέσεων

Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Στε και το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η δυνατότητα δέσμευσης μισθών και συντάξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων για χρέη σε εφορία και για δάνεια.

Σύμφωνα με αυτές τις αποφάσεις, που αναμένεται να αποτελέσουν δεδικασμένο, δεν επιτρέπεται να δεσμευτούν μισθός και σύνταξη, ακόμα και αν ο δικαιούχος του λογαριασμού έχει συναινέσει να λαμβάνει η τράπεζα από τον λογαριασμό του τις δόσεις για την εξόφληση του δανείου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Δικαιοσύνη είχε προσφύγει δημοτικός υπάλληλος από τη Θεσσαλονίκη, από το λογαριασμό μισθοδοσίας του οποίου η Τράπεζα «παρακράτησε» πέντε δόσεις του δανείου του, παρά τις αντιδράσεις του.

Τελικά, ο υπάλληλος δικαιώθηκε και το δικαστήριο απαγόρευσε στην Τράπεζα «να παρακρατεί τον μισθό του από τον λογαριασμό μισθοδοσίας που τηρεί».


«Όχι» στην κατάσχεση καταθέσεων και θυρίδων

Αντίστοιχα, το ΣτΕ δικαίωσε επιχειρηματία του οποίου το ΣΔΟΕ δέσμευσε τραπεζικούς λογαριασμούς και θυρίδες

Όπως απεφάνθη το ΣτΕ «το μέτρο της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών και οποιουδήποτε είδους περιουσιακών στοιχείων, «συνεπαγόμενο σοβαρή επέμβαση σε συνταγματικώς προστατευόμενα αγαθά του ελεγχόμενου προσώπου και ειδικότερα στα περιουσιακά δικαιώματα και την οικονομική και επαγγελματική ελευθερία του, αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 5 παράγραφος 1, 17 παράγραφος 1 και 25 παράγραφος 1 του Συντάγματος και του άρθρου 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α.».

Σχετικές ειδήσεις